Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση για Brexit

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση για Brexit

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατάφερε χθες, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, να καταλήξει σε πρόταση που προβλέπει την παραμονή της χώρας της στην τελωνειακή ένωση έως τα τέλη του 2021, αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα σύνορα με την Ιρλανδία έως τα τέλη της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. τον Μάρτιο του 2019. Ολόκληρη την προηγούμενη μέρα, η Μέι προσπαθούσε να πείσει τον Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργό αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, να παραμείνει στην κυβέρνηση. Τελικά, η περίληψη στην πρόταση προς τις Βρυξέλλες χρονικού ορίου στην παραμονή στην τελωνειακή ένωση φαίνεται πως έπεισε τον Ντέιβις.

Στην πρότασή του το Λονδίνο αναφέρει ότι «περιμένει» να έχει κλείσει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. έως τα τέλη του 2021. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καλωσόρισε τη βρετανική πρόταση, ωστόσο διασαφήνισε πως οι Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αποδεχθούν χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις. Το βασικό πρόβλημα που προσπαθούν να επιλύσουν οι δύο πλευρές είναι να μην υπάρξει φυσικό σύνορο με υποδομές και σταθμούς ελέγχου μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας.

Η Ε.Ε. είχε προτείνει την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, ωστόσο το Λονδίνο είχε απορρίψει την πρόταση, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτη η διαίρεση της βρετανικής επικράτειας. Η επίτευξη συμφωνίας για τα σύνορα είναι μία από τις τρεις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αρχίσει να διαπραγματεύεται με τη Βρετανία για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. «Ασχετα από τα νέα, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Δεν έχουμε μάθει κάτι περισσότερο για τη μελλοντική σχέση που θα έχει η Βρετανία με την Ε.Ε.», σχολίασε στο Reuters η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια νομισμάτων στη Rabobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή