Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων για να σωθεί η λίρα

Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων για να σωθεί η λίρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε, χθες, το επιτόκιο αναφοράς κατά 125 μονάδες βάσης (1,25%), στο 17,75%, δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη αύξηση κατά 300 μονάδες βάσης, προσπαθώντας να ανακόψει την υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ελάχιστοι αναλυτές περίμεναν τη χθεσινή αύξηση λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ωστόσο το ερώτημα είναι αν η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν να χαμηλώσει τα επιτόκια δανεισμού και στο μέλλον. Η λίρα ενισχύθηκε, χθες, κατά περίπου 2% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ενώ υποχώρησε η απόδοση των τουρκικών δεκαετών ομολόγων και ενισχύθηκε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Πριν από την αύξηση, η ισοτιμία ήταν 4,58 λίρες ανά δολάριο και αμέσως μετά η λίρα ενισχύθηκε στις 4,46 ανά δολάριο για να σταθεροποιηθεί το βράδυ στις 4,48.

Η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 23 μονάδες βάσης στο 14,51% και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκλεισε με άνοδο 2%. Ωστόσο, από την αρχή του έτους η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας των φόβων περί υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας, της εξάρτησής της από την εξωτερική χρηματοδότηση, του υψηλού πληθωρισμού και της απειλής Ερντογάν να ασχοληθεί προσωπικά με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. «Είναι μια θετική έκπληξη. Θα δώσει αξιοπιστία (στην κεντρική τράπεζα) μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου», είπε στο Reuters ο Καάν Ναζλί, οικονομολόγος της Neuberger Berman. Στα μέσα Μαΐου, ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως είναι «εχθρός των υψηλών επιτοκίων δανεισμού» και στα τέλη Μαΐου είχε δηλώσει στο Λονδίνο πως μετά τις εκλογές θα ασχοληθεί περισσότερο με τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την ήδη περιορισμένη αξιοπιστία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Το αποτέλεσμα ήταν η λίρα να υποχωρήσει στις 4,92 ανά δολάριο και η απόδοση των τουρκικών δεκαετών ομολόγων να αγγίξει το 15%. Η κατάρρευση της λίρας έναντι του δολαρίου (στην αρχή του έτους ήταν 3,78 λίρες ανά δολάριο) αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τις προθέσεις Ερντογάν, αλλά και την άνοδο του πληθωρισμού στο 12,15% τον Μάιο.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει, σε έκτακτη συνεδρίαση, το επιτόκιο αναφοράς κατά 300 μονάδες βάσης (3%), κίνηση που έχει οδηγήσει σε ενίσχυση του νομίσματος το τελευταίο δεκαήμερο. Ωστόσο, με τον Ερντογάν να προηγείται σημαντικά σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, το ζήτημα είναι τι θα πράξει όταν επανεκλεγεί πρόεδρος. «Παραμένει η ανησυχία πως μόλις ανανεώσει ο Ερντογάν τη θητεία του, θα γίνει πιο παρεμβατικός απέναντι στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας», λέει ο κ. Ναζλί. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε, χθες, πως είναι έτοιμη να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια δανεισμού, ωστόσο ποιος μπορεί να είναι σίγουρος γι’ αυτό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή