Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη ΖΤΕ

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη ΖΤΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να άρουν τις κυρώσεις εις βάρος του κινεζικού ομίλου τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να συνεχίσει να προμηθεύεται υλικά από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος ΖΤΕ πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί και για να μην του επιβληθούν ξανά κυρώσεις. Αφενός πρέπει να πληρώσει νέο υψηλό πρόστιμο 1,4 δισ. δολαρίων, αφετέρου πρέπει να προχωρήσει σε διοικητικές αλλαγές. Σημειωτέον ότι η εταιρεία πλήρωσε το 2017 στις αμερικανικές αρχές πρόστιμο 892 εκατ. δολαρίων. Πάντως, ενώ τον Μάιο ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι μια συμφωνία για τη ΖΤΕ είναι στο πνεύμα της ευρύτερης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, χθες ο Γουίλμπουρ Ρος διέψευσε ότι συνδέονται αυτά τα δύο ζητήματα.

Η ΖΤΕ κρίθηκε ένοχη από την αμερικανική δικαιοσύνη, επειδή παραβίασε, όπως και η ίδια παραδέχθηκε, την απαγόρευση των συναλλαγών με χώρες επικίνδυνες για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Της επιβλήθηκε πρόστιμο από δικαστήριο, το οποίο επίσης την υποχρέωσε να απομακρύνει τα στελέχη της που είχαν εμπλακεί στις συναλλαγές και να διακόψει τη χορήγηση μπόνους σε αυτά. Η ΖΤΕ δεν το έκανε και, συν τοις άλλοις, είπε ψέματα σχετικά με τη συμμόρφωσή της με τους όρους του δικαστηρίου.

Η Ουάσιγκτον πέρασε στην επίθεση και απαγόρευσε να συναλλάσσονται με τη ΖΤΕ όλες οι αμερικανικές εταιρείες που της προμήθευαν τα αναγκαία. Μεταξύ άλλων και η Intel, που της παρείχε επεξεργαστές. Λίγες εβδομάδες μετά την απαγόρευση, η κινεζική εταιρεία, η οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των υλικών της από τις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι αμερικανικές αρχές θα εγκαταστήσουν στη ΖΤΕ ομάδα εμπειρογνωμόνων. Καθήκον τους θα είναι να παρακολουθούν από κοντά πώς θα εφαρμόζουν τη συμφωνία η κινεζική εταιρεία και οι μέτοχοί της.

Φωτοβολταϊκά

Και ενώ τα θέματα της ΖΤΕ λύθηκαν, ανακύπτουν καινούργια. Η επιβολή δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών συστημάτων υποχρέωσε τις αμερικανικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών να «παγώσουν» ή να αναστείλουν επενδύσεις 2,5 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εισάγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Οπως γίνεται αντιληπτό, η απόφασή τους αυτή αναβάλλει, προς το παρόν, και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας σε αυτόν τον κλάδο. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ είχαν σπεύσει να διπλασιάσουν τις αρχικές τους επενδύσεις στα 2,5 δισ. δολάρια φέτος, για να επωφεληθούν από τη νέα φορολογική νομοθεσία Τραμπ. Αυτή μειώνει τον φόρο των εισαγωγών στα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία κυρίως κατασκευάζονται στην Κίνα. Πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ΑΠΕ έφτιαξαν μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, αξίας 6,8 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί στον χάλυβα ζημιώνουν τις αμερικανικές εταιρείες κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων (τρακτέρ, αλωνιστικές μηχανές κ.λπ.), που αγοράζουν ακριβότερα τον χάλυβα. Επίσης, ζημιώνονται και οι αγρότες που πληρώνουν περισσότερα για ένα τρακτέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή