Θέμα χρόνου η απόφαση για τερματισμό του QE το 2018

Θέμα χρόνου η απόφαση για τερματισμό του QE το 2018

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ακόμη και αν αναβάλει την απόφαση μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την πλειονότητα των οικονομολόγων που πήραν μέρος σε έρευνα του Bloomberg.

Σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων προέβλεψε πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ορίσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το 46% των ερωτηθέντων προέβλεψε πως η απόφαση για τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, λένε οι αναλυτές, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018. «Αν θελήσουν (οι κεντρικοί τραπεζίτες) να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι (τη συνεδρίαση) της 26ης Ιουλίου», λέει η Αννα Μαρία Γκριμάλντι, οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo. Προ ημερών, ο Πέτερ Πράετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως είναι ρεαλιστικές οι προσδοκίες των αναλυτών που προβλέπουν ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης το 2018.

Η απόφαση αυτή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του Ντράγκι για αλλαγή της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοζε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να βοηθήσει την Ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση και να αποφύγει μια επικίνδυνη περίοδο αποπληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι προέβλεψαν, μιλώντας στο Bloomberg, πως η πρώτη αλλαγή στα επιτόκια δανεισμού θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και θα είναι η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού για τράπεζες από το -0,4% σήμερα στο -0,25%. Η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, σήμερα βρίσκεται στο 0%, προβλέπεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Η ΕΚΤ θεωρεί πως η επιβράδυνση του πρώτου τριμήνου, οπότε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, δεν επηρεάζει τη γενική εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή