ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για το QE ενισχύει το ευρώ

Η αντίστροφη μέτρηση για το QE ενισχύει το ευρώ

To ευρώ ανέκαμψε την εβδομάδα που διανύσαμε εν μέσω μετριασμένων ανησυχιών σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά κυρίως κατόπιν πρόσφατων σχολίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, τα οποία δημιούργησαν προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις στην επόμενη συνεδρίασή της στις 14 Ιουνίου σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, δήλωσε νωρίτερα στην εβδομάδα ότι η ΕΚΤ πιστεύει ολοένα και περισσότερο ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται προς τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και ότι την προσεχή εβδομάδα θα αξιολογήσει εάν η μέχρι στιγμής πρόοδος θεωρείται επαρκής προκειμένου να δικαιολογηθεί μια σταδιακή περιστολή των καθαρών αγορών. Παράλληλα, ο πρόεδρος της τράπεζας της Εσθονίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Α. Χάνσον ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό από τα μέσα του επόμενου έτους, προσθέτοντας ότι «όταν είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός είναι σε σταδιακή ανοδική πορεία, η έξοδος πιθανόν να πραγματοποιηθεί λίγο πιο γρήγορα». Στον ίδιο τόνο, ο Κλάας Νοτ, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι «θα ήταν εύλογο να ανακοινωθεί σύντομα η λήξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων».

Ωστόσο, λόγω της συνεχιζόμενης ανησυχίας σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία καθώς και της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης μετά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους (0,4% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση έναντι 0,7% και 2,8% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο), πιθανότατα η επίσημη ανακοίνωση για την ημερομηνία λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποιους επενδυτές, να καθυστερήσει για τη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν κοντά στο 1,1770 την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης, έχοντας καταγράψει άνοδο 1% περίπου σε εβδομαδιαία βάση, η υψηλότερη από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ παρέμεινε κοντά σε υψηλό 3 εβδομάδων 1,1840 στο οποίο βρέθηκε την Πέμπτη.

Παράλληλα, αβεβαιότητα επικρατεί λόγω των αυξημένων ανησυχιών για το ενδεχόμενο παγκόσμιου εμπορικού πολέμου μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα για επιβολή δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και ατσάλι από την Ε.Ε, τον Καναδά και το Μεξικό, περιορίζοντας τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των G7 που θα διεξαχθεί στον Καναδά την Παρασκευή και το Σάββατο.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.