Παρελθόν για τις διεθνείς τράπεζες η κρίση

Παρελθόν για τις διεθνείς τράπεζες η κρίση

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση της Lehman Brothers και άλλων τραπεζών σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη. Ωστόσο, σήμερα όσες κατόρθωσαν και επιβίωσαν όχι μόνο ανέκαμψαν, αλλά πλέον βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τότε, εμφανίζοντας και υψηλότερα κέρδη. Πέρυσι οι εννέα κορυφαίες τράπεζες (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi, Μerrill Lynch, UBS, Deutsche Bank, HSBC, Barclays & Credit Suisse) είχαν συνολικά κέρδη της τάξεως των 78,4 δισ. δολαρίων εν συγκρίσει με τα 75,4 δισ. δολάρια το 2007. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε σχετικό τους άρθρο οι Financial Times, το 2007 η τράπεζα, η οποία πιθανώς βρισκόταν στην πιο δυσμενή θέση για να αντεπεξέλθει στις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Lehman, να ήταν η Citigroup. Προσφάτως ο διευθυντής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup, Τζέιμς Φόρζι, αναγνώρισε χωρίς ίχνος ειρωνείας ότι από αυτήν την κρίση η τράπεζά του αναδείχθηκε νικήτρια και πιο δυνατή ακόμα και από την περίοδο 2005/2006, όταν είχε κέρδη-ρεκόρ.

Κερδοφορία

Από την πλευρά του ο διευθυντής του βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan, Ντάνιελ Πίντο, επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα αυξήσει τα τραπεζικά κέρδη τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, προσέθεσε, «οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες θα αναπτύξουν νέα τεχνολογία, αποβλέποντας σε μείωση κόστους και διεύρυνση της πελατειακής τους βάσης». Μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, που μεσολάβησαν, η βρετανική HSBC – με παγκόσμια εξάπλωση– έχει διπλασιάσει τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική. Ο Σαμίρ Ασάφ, διευθυντής του βραχίονα παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και επενδυτικής τραπεζικής της HSBC, δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις προσλήψεις και την επέκταση των δραστηριοτήτων. Ακόμα και στην Barclays, η οποία έχει βρεθεί στη δίνη διαδοχικών σκανδάλων, η επενδυτική τραπεζική έχει πολύ καλές επιδόσεις.

Μετά την αποδόμηση της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων, η φήμη της επενδυτικής τραπεζικής αμαυρώθηκε. Τα στελέχη, που απασχολούνταν στα τμήματα αυτά των τραπεζών, διαμαρτύρονταν ότι οι αυστηρότερες ρυθμίσεις, που θεσπίστηκαν εξαιτίας της κρίσης, δυσχέραναν τις δραστηριότητές τους. Πάντως, όπως παρατηρούν στο σχετικό τους άρθρο οι Financial Times, υπήρξαν και παράγοντες που ευνόησαν τον κλάδο, όπως τα υψηλότερα επιτόκια της Fed και οι θετικές αλλαγές στη φορολογία κερδών στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι οποίες συνήφθησαν στη διάρκεια της κρίσης, όπως η εξαγορά της Washington Mutual από την JPMorgan και η σύμπραξη Bank of America – Merrill Lynch, ενδυνάμωσαν τις τράπεζες, που επιβίωσαν. Βοηθητικά λειτούργησαν και τα διαδοχικά προγράμματα εξυγίανσης και μείωσης δαπανών, ενώ τα έσοδά τους από τις προμήθειες διογκώθηκαν χάρις στη μεγάλη αύξηση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Βέβαια, τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην Ευρώπη τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, Credit Suisse και Barclays μπορεί να μη διασώθηκαν με χρήματα φορολογουμένων, αλλά στράφηκαν στους μετόχους για να αντεπεξέλθουν σε ζημίες από συναλλαγές και σε πολύ υψηλά πρόστιμα λόγω σκανδάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή