Βλέπουν ήδη business στη Β. Κορέα

Βλέπουν ήδη business στη Β. Κορέα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Β. Κορέα είναι μία από τις πλέον απομονωμένες χώρες στον κόσμο. Μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ορισμένοι ατρόμητοι επιχειρηματίες και επενδυτές άρχισαν να σκέπτονται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες, έως καμία, να ανοίξει η Β. Κορέα στο εγγύς μέλλον. Και όμως, νομικοί σύμβουλοι που ειδικεύονται σε θέματα Β. Κορέας αναφέρουν ότι ορισμένες επιχειρήσεις στελεχώνουν ομάδες εργασίας για να αρχίσουν να σχεδιάζουν επιχειρηματικά σχέδια. Εχουν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν οι μετοχές εταιρειών που μπορεί να επωφεληθούν, όπως η νοτιοκορεατική εταιρεία χαλυβουργείων Posco, η εταιρεία διυλιστηρίων πετρελαίου SK Ιnnovaztion και η Korea Aerospace. Σύμφωνα με τον Γουκ Γιου, συνεργάτη της νοτιοκορεατικής εταιρείας νομικών Bae, Kim & Lee, μερικές μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη επιχειρήσει να συνάψουν συμβόλαια με τη Β. Κορέα. Αλλες διερευνούν το πώς να αρχίσουν.

Δεν είναι σαφές πόσες εταιρείες εξετάζουν σοβαρά την ιδέα ούτε ποιες είναι αυτές. Τα στελέχη των επιχειρήσεων αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως γύρω από τα σχέδιά τους. Οι πιο τολμηροί διατρέχουν τον κίνδυνο να παραβούν τις διεθνείς κυρώσεις που δεν αναμένεται να αρθούν σύντομα. Και πάλι, πάντως, ορισμένες επιχειρήσεις βρίσκουν την ιδέα ενδιαφέρουσα. Ο πληθυσμός της Β. Κορέας είναι σχετικά νεαρής ηλικίας, ενώ η χώρα διαθέτει μεγάλα αποθέματα φυσικών πόρων όπως σπάνιες γαίες και σιδηρομετάλλευμα. Στο μεταξύ, η Ν. Κορέα της έχει προσφέρει σχέδιο εκσυγχρονισμού που προβλέπει την κατασκευή σιδηρογραμμών και μονάδων παραγωγής ενέργειας.

«Από αυτά θα βγει κέρδος», σχολιάζει ο Τζάστιν Χάστινγκς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συγγραφέας βιβλίου για την οικονομία της Β. Κορέας. Οπως σχολίασε τον Απρίλιο στο CNN ο Τσουνγκ-ιν Μουν, σύμβουλος του προέδρου της Ν. Κορέας, «θέλουν να έρθουν επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στη Β. Κορέα».

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 167 επιχειρήσεων που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα Maeil Business της Ν. Κορέας, περίπου το 75% των επιχειρήσεων της Ν. Κορέας θα ήσαν πρόθυμο να επενδύσει στη Β. Κορέα μόλις αρθούν οι κυρώσεις. Οι ελάχιστες κινεζικές, ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές επιχειρήσεις που έχουν τολμήσει να δραστηριοποιηθούν στο βόρειο τμήμα της κορεατικής χερσονήσου είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να κατάσχονται. Η κινεζική εταιρεία ορυχείων Xiyang Group ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου της ορυχείου στη Β. Κορέα το 2012.

Η Β. Κορέα, όμως, έδιωξε τους υπαλλήλους της και ανέλαβε την επιχείρηση. Ετσι, η κινεζική εταιρέια έχασε περίπου 45 εκατ. δολάρια.

Το βιομηχανικό πάρκο Kaesong, που κατασκεύασε η Hyundai στη Β. Κορέα πριν από μία δεκαετία, έκλεισε δύο φορές και πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της Ν. Κορέας. Οι 123 εταιρείες που λειτουργούσαν στο σύμπλεγμα έχασαν συνολικά 1,3 δισ. δολ. Επιπλέον, το εργατικό δυναμικό της Β. Κορέας δεν διαθέτει βασικές δεξιότητες. Οπως, όμως, τονίζει ο Τζέφρεϊ Σι, συνιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Choson Exchange που διοργανώνει εργαστήριο φοιτητών, ακαδημαϊκών και επιστημόνων στη Β. Κορέα, «το μεγαλύτερο κενό που πρέπει να καλύψουμε και είναι πραγματικά πολύ μεγάλο είναι η απομόνωσή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή