Στάση αναμονής από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Fed

Στάση αναμονής από τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω Fed

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διστακτικά κινήθηκαν χθες οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των κινήσεων της Federal Reserve και των αποφάσεών της για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου. Κι ενώ παραμένει γενικότερα η αβεβαιότητα εξαιτίας του εμπορικού πολέμου και των διαφόρων εντάσεων γεωπολιτικής φύσης, το κλίμα στις αγορές επηρεάζει και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Η Wall Street αρχικά αντέδρασε αρνητικά στην ανακοίνωση της Fed ότι αυξάνει τα επιτόκια του δολαρίου και θα προχωρήσει σε άλλες τρεις αυξήσεις εντός του έτους με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, S&P 500 και τον δείκτη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq να υποχωρούν. Αργά το βράδυ, όμως, σημείωνε οριακή υποχώρηση μόνον ο Dow Jones, ενώ οι άλλοι δύο δείκτες είχαν και πάλι γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Υποτονική ήταν, άλλωστε, η κίνηση στην αμερικανική αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να σημειώνουν οριακή άνοδο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ανοδικά κινούνταν τα ομόλογα του ιταλικού δημοσίου μετά τη δήλωση του Ιταλού υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και δεδηλωμένου επικριτή του ευρώ Πάολο Σαβόνα πως το ευρώ είναι «αναγκαίο». Ανοδικά κινήθηκε και η αγορά του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 0,44%. Με κέρδη 0,38% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μηδενική μεταβολή. Η διολίσθηση της στερλίνας έδωσε ώθηση στις μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων και εξουδετέρωσε την πτώση κατά 4,7% που σημείωσε η μετοχή της Just Eat εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού στον κλάδο των τροφίμων. Πτωτικά κινήθηκαν, άλλωστε, οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών Royal Dutch Shell και BP, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης περιόρισαν τις απώλειές τους όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μεγάλη μείωση των αποθεμάτων αμερικανικού αργού.

Θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων του εμπορικού πολέμου ήταν η ελεύθερη πτώση 41,5% που σημείωσε χθες η μετοχή του κινεζικού κολοσσού εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ. Η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει στην αμερικανική κυβέρνηση πρόστιμο ύψους 1,4 δισ. δολαρίων και άρχισε ξανά η διαπραγμάτευση της μετοχής, ενώ η ΖΤΕ έχει χάσει 3 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή