Αμεση εκταμίευση 7,5 δισ. δολ. ζητεί από το ΔΝΤ η Αργεντινή

Αμεση εκταμίευση 7,5 δισ. δολ. ζητεί από το ΔΝΤ η Αργεντινή

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ζητήσει από το ΔΝΤ άμεση εκταμίευση 7,5 δισ. δολαρίων από το δάνειο των 50 δισ. δολαρίων που αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από το Ταμείο στις 20 Ιουνίου. Οπως ανέφερε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το Μπουένος Αϊρες έχει εκφράσει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει το ποσό των 7,5 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χώρας. Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών της Αργεντινής εξέφρασε την πρόθεση να πουλήσει το ποσό αυτό στην αγορά συναλλάγματος σε δημοπρασίες που θα αναλάβει η κεντρική τράπεζα.

Και μόνον η ανακοίνωση ότι επίκειται πώληση δολαρίων έδωσε ώθηση στο νόμισμα της Αργεντινής, το πέσο, που ενισχύθηκε κατά 1,4%, στα 25,53 πέσος το δολάριο. Σύμφωνα, πάντως, με το Reuters, το Μπουένος Αϊρες παρενέβη παράλληλα στην αγορά συναλλάγματος πωλώντας δολάρια και αγοράζοντας πέσος.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, άλλωστε, η επικεφαλής του Ταμείου επικροτεί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μάκρι, καθώς χαρακτηρίζει «φιλόδοξους τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του» και ρεαλιστικούς τους στόχους για τον πληθωρισμό βάσε των οποίων θα αποφασίζει τη νομισματική της πολιτική. Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το οικονομικό πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην κυβέρνηση Μάκρι και θα αντιμετωπίσει πάγια προβλήματα της αργεντίνικης οικονομίας. Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επικροτεί, επίσης, τη μέριμνα της κυβέρνησης Μάκρι για τα πλέον ευάλωτα εισοδηματικά στρώματα. Οπως τονίζει, η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει στα υφιστάμενα επίπεδα τις δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα και να συνεργασθεί με άλλους διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, με σκοπό έναν συνολικό επανασχεδιασμό του δικτύου κοινωνικής προστασίας της Αργεντινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή