Επιβράδυνση γερμανικής ανάπτυξης προβλέπει το DIW

Επιβράδυνση γερμανικής ανάπτυξης προβλέπει το DIW

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλη αρνητική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2018-2019 προχώρησε χθες το έγκριτο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο DIW. Βασικές αιτίες είναι η υποτονική απόδοση της γερμανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους και εξωτερικές απειλές, όπως η αβεβαιότητα στην Ιταλία και η απειλή κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ για το εμπόριο.

Οι οικονομολόγοι του DIW προβλέπουν πλέον ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 1,9% το 2018, ενώ μέχρι χθες μιλούσαν για ανάπτυξη της τάξης του 2,4%. Για το 2019 το DIW προβλέπει ανάπτυξη 1,7%, κατά 0,2% μικρότερη απ’ ό,τι προέβλεπε προηγουμένως. «Η αβεβαιότητα πηγάζει κυρίως από την εντεινόμενη ανησυχία για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως την Ιταλία, και την πιθανότητα κλιμάκωσης της εμπορικής διένεξης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και του υπόλοιπου κόσμου», αναφέρεται στην έκθεση του DIW.

Το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον αναγκάζει τις εταιρείες παγκοσμίως να περιορίσουν τις επενδύσεις τους, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα με το DIW. Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η κυβέρνηση επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2018 και 2,1% το 2019.

«Η κατάσταση στην Ιταλία προκαλεί φόβους περί αναζωπύρωσης της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Οι πολιτικοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα η γερμανική κυβέρνηση, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να επικεντρωθούν στη δημόσια συζήτηση για μια Ευρώπη περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις», δήλωσε χθες ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του DIW. «Οι προτάσεις και οι εναλλακτικές επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), τώρα είναι η ώρα της δράσης. Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει επίσης να παρουσιάσουν ενωμένο μέτωπο εναντίον του Τραμπ και του οικονομικού προστατευτισμού του», πρόσθεσε ο Φράτσερ.

Η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση φιλοδοξούν να συμφωνήσουν και να παρουσιάσουν μέχρι τις 19 Ιουνίου κοινή πρόταση για υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης-28ης Ιουνίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη που θα διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει κράτη-μέλη να ξεπεράσουν οικονομικά σοκ και να περιορίσει την απόκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν έχει υιοθετήσει, μέχρι σήμερα, καμία από τις προτάσεις Μακρόν, περιλαμβανομένης της δημιουργίας κοινού μηχανισμού εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή