Οργή αλλά και απειλές Ερντογάν κατά της Moody’s

Οργή αλλά και απειλές Ερντογάν κατά της Moody’s

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλές κατά της Moody’s εξακοντίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντάσσοντας ίσως τον εν λόγω οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης στις ξένες δυνάμεις που απεργάζονται την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Moody’s που προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί «Θεού θέλοντος» να διεξαγάγει «επιχείρηση» κατά της Moody’s μετά τις 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, της προσάπτει ότι «κάνει περιττά σχόλια για την τουρκική οικονομία».

Αιτία της οργής του Ερντογάν είναι αυτή τη φορά η προειδοποίηση για ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της Τουρκίας δύο μήνες μετά την προηγούμενη. Στη σχετική της ανακοίνωση δικαιολογούσε την προειδοποίηση επικαλούμενη την εκτίμησή της ότι «θα εξακολουθήσει να κλονίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών αν δεν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με αξιόπιστες κινήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου».

Υπογράμμιζε επίσης πως «έχει υπονομευθεί η αξιοπιστία των τουρκικών θεσμών επειδή έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική η νομισματική πολιτική εν μέρει εξαιτίας των πολιτικών παρεμβάσεων» στο έργο της κεντρικής τράπεζας. Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως καταφερθεί εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως, άλλωστε, είχε υιοθετήσει απόψεις που αντιβαίνουν κάθε κοινά αποδεκτή μακροοικονομική θεωρία ή νομισματική πολιτική.

Ως εκ τούτου είχε ήδη εξωθήσει σε φυγή από την Τουρκία τη Fitch. Οπως, πάντως, επισημαίνουν οι Financial Times, η Τουρκία κάθε άλλο παρά έχει αποκλεισθεί από τις αγορές. Από την αρχή του έτους έχει αντλήσει 4 δισ. δολάρια από δύο δημοπρασίες ομολόγων σε δολάρια. Η τουρκική λίρα έχει χάσει από την αρχή του έτους το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου και χθες υποχώρησε περαιτέρω στις 4,4770 λίρες έναντι δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή