Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι τόνωσε το λιανεμπόριο

Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι τόνωσε το λιανεμπόριο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλός καιρός και ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι ωφέλησαν το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία τον περασμένο μήνα. Μετά την κακοκαιρία του πρώτου τριμήνου, που κράτησε τους Βρετανούς μακριά από τα εμπορικά κέντρα, οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου και η ευθυμία από τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι τούς ενθάρρυναν να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε καταναλωτικά είδη. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούσαν για αύξηση 0,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, τη μεγαλύτερη αύξηση σημειώνουν οι πωλήσεις τροφίμων και ειδών ένδυσης. Σε ετήσια βάση, άλλωστε, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 4,4%, υπερβαίνοντας σαφώς την πρόβλεψη για αύξηση 2,4%. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, τα στοιχεία καταδεικνύουν ανάκαμψη της κατανάλωσης στη Βρετανία, καθώς τα βρετανικά νοικοκυριά αφήνουν πίσω τους μια περίοδο συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

Μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα τα εν λόγω στοιχεία, ανέκαμψε η στερλίνα σημειώνοντας άνοδο 0,5% και φτάνοντας στο 1,3438 δολάριο. Η διολίσθηση που έχει σημειώσει το βρετανικό νόμισμα τα τελευταία δύο χρόνια μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Τα στοιχεία φαίνεται, πάντως, να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας πως η στασιμότητα στην οποία περιήλθε η οικονομία στις αρχές του έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακοκαιρία. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη μόλις 0,1%. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρίμηνο, η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,4%. Βάσει αυτής της εκτίμησης αναμένεται, άλλωστε, πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας στην επόμενη συνάντησή της.

Οι αυξημένες λιανικές πωλήσεις του Μαΐου δεν αναιρούν, πάντως, τις γενικότερες πτωτικές τάσεις που έχει καταγράψει το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία. Προ ημερών η αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων Poundworld Retail Ltd υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ η αλυσίδα πολυκαταστημάτων House of Fraser ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κλείσει τα 31 από τα 59 υποκαταστήματά της, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία.

Αιτία της κρίσης που μαστίζει το λιανικό εμπόριο στη Βρετανία είναι ο σκληρός ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν τα παραδοσιακά καταστήματα από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσα από πλατφόρμες στο Διαδίκτυο. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 20% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις τροφίμων και ειδών ένδυσης να καταγράφουν νέο ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή