Ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές αγωγές κατά της Volkswagen

Ανοίγει ο δρόμος για ομαδικές αγωγές κατά της Volkswagen

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για κατάθεση ομαδικών αγωγών εις βάρος εταιρειών και εκ μέρους θιγόμενων καταναλωτών. Ουσιαστικά το Βερολίνο ακολουθεί το αμερικανικό μοντέλο, στοχεύοντας στο να διευκολύνει όσους θέλουν ομαδικά να κινηθούν κατά της Volkswagen λόγω του σκανδάλου ρύπων αλλά και άλλων ομίλων στο μέλλον. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αγκελα Μέρκελ άσκησε έντονες πιέσεις για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εγκαίρως, ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο οι ενδιαφερόμενοι οδηγοί πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen να κινηθούν μέχρι το τέλος του 2018, όπως προβλέπεται. Οι ενώσεις καταναλωτών θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν συλλογικά αγωγές και, αφότου τελεσιδικήσει η υπόθεση, ο κάθε οδηγός ξεχωριστά μπορεί να στραφεί και ατομικά κατά της εταιρείας. Οπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Bloomberg, η νέα νομοθεσία τίθεται σε ισχύ από φέτος τον Νοέμβριο, έχοντας ήδη συμπληρωθεί τρία χρόνια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο στα μοντέλα ντίζελ. Η εταιρεία είχε εγκαταστήσει σε 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο έξυπνο λογισμικό, το οποίο «αντιλαμβανόταν» το πότε γίνονταν έλεγχοι ρύπων και έδειχνε ότι οι εκπομπές τους είναι συμβατές με τα νόμιμα όρια. Σε πραγματικές συνθήκες κίνησης, όμως, ξεπερνούσαν τα όρια έως και 40 φορές.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η επιβολή του προστίμου του 1 δισ. ευρώ από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές στην Volkswagen, επειδή η διοίκησή της δεν κατόρθωσε να ελέγξει τις διαδικασίες και να αποτρέψει το σκάνδαλο στις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων, που παράγονται από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητά της. Το πρόστιμο του 1 δισ. ευρώ της Γερμανίας ωχριά μπροστά στο δυσθεώρητο των σχεδόν 13,5 δισ. ευρώ,που επιβλήθηκε στον όμιλο από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, επειδή τις εξαπάτησε. Παρά ταύτα, η γερμανική χρηματική ποινή δεν παύει να είναι μία από τις υψηλότερες για τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνεται στις προβλέψεις των 25,8 δισ. ευρώ, που έχει κάνει η Volkswagen. Το ποσόν αυτό αφορά την κάλυψη δαπανών, που συνδέονται με την παραδοχή της πως εξαπατούσε τις αμερικανικές αρχές αναφορικά με τα επίπεδα εκπομπών ρύπων.

Ερευνα

Συν τοις άλλοις, οι εισαγγελείς στη Γερμανία ανακοίνωσαν χθες ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρώσουν την έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από τη διοίκηση της Volkswagen. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί εισαγγελείς εξετάζουν το εάν τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της Volkswagen, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Χανς Ντίτερ Πετς και ο διευθύνων σύμβουλος της Χέρμπερτ Νίες, είχαν εγκαίρως ενημερώσει τους επενδυτές για το ύψος των ενδεχόμενων προστίμων, που θα επέβαλαν οι Αμερικανοί λόγω της απάτης με τους ρύπους. Από την πλευρά της η αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται πως δεν υπέπεσε σε σφάλμα, εφόσον δεν συνειδητοποίησε το μέγεθος των προσφυγών και των προστίμων, που θα αντιμετώπιζε. «Εκτιμούμε ότι η έρευνα σχετικά με το εάν έχει χειραγωγηθεί ή όχι η αγορά θα ολοκληρωθεί πιθανώς εντός του 2018, χωρίς αυτό να σημάνει απαραιτήτως την επιβολή προστίμου», ανέφεραν, εν κατακλείδι, εκπρόσωποι των εισαγγελικών αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή