Μάχη μεταξύ Comcast, Walt Disney για τον έλεγχο της 21st Century Fox

Μάχη μεταξύ Comcast, Walt Disney για τον έλεγχο της 21st Century Fox

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ αντιμαχόμενων πυρών θα βρεθεί η 21st Century Fox, την οποία πλέον διεκδικούν δύο μνηστήρες, η Comcast και η Walt Disney. Η Comcast υπέβαλε γενναιόδωρη προσφορά της τάξεως των 65 δισ. δολαρίων για να αποκτήσει την εταιρεία του Ρούπερτ Μέρντοχ, προσφορά, η οποία είναι κατά 20% υψηλότερη από την αντίστοιχη της Walt Disney. Σε επίπεδο μετοχών, τώρα, η Comcast προσφέρει για κάθε μετοχή της 21st Century Fox το ποσόν των 35 δολαρίων, ενώ η Disney δίνει μόλις 29,18 δολάρια. Πάντως, οι μέτοχοι της Fox αναμένεται να ψηφίσουν την πρόταση της Disney στις 10 Ιουλίου, αν και λόγω των τελευταίων εξελίξεων ενδεχομένως η διαδικασία να αναβληθεί. Παρότι προς το παρόν η έκβαση της «μάχης» δεν είναι γνωστή, ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Ρόμπερτς δηλώνει βέβαιος πως θα είναι ο νικητής. Κατά την εκτίμησή του, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα αποφανθούν υπέρ της προσφοράς του. Κι αυτό, γιατί μόλις την Τρίτη επέτρεψαν στην AT&T να εξαγοράσει την Τime Warner, ύστερα από μια κολοσσιαία συμφωνία 85 δισ. δολαρίων.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η «μάχη» μεταξύ Comcast και Disney θα είναι η μεγάλη «κινηματογραφική επιτυχία του καλοκαιριού» – όλοι οι εμπλεκόμενοι όμιλοι έχουν μεγάλη παρουσία στον χώρο των ΜΜΕ και των κινηματογραφικών στούντιο. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς της Comcast είχε αποπειραθεί να αποκτήσει το 2004 την Disney, αλλά δεν το κατόρθωσε. Σήμερα καλεί σε «μονομαχία» τον επικεφαλής της, τον Ρόμπερτ Αϊγκερ, ο οποίος με τις δικές του επιχειρηματικές κινήσεις έχει εντάξει στο δυναμικό της εταιρείας του τα εμπορικά σήματα των Pixar, Star Wars και Μarvel. Εάν η Fox προτιμήσει την Comcast, η Disney θα έχει προθεσμία πέντε ημερών να απαντήσει.

Βέβαια, ο Μπράιαν Ρόμπερτς της Comcast θα πρέπει να πείσει και την οικογένεια Μέρντοχ για το συμφέρον της πρότασής του: τα μέλη της οικογένειας Μέρντοχ κατέχουν το 17% της 21st Century Fox. Εάν αποφασίσουν να αποδεχθούν την προσφορά σε ρευστό και μόνον του κ. Ρόμπερτς, τότε θα κληθούν να καταβάλουν φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρουν ειδικοί φοροτεχνικοί. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει τη Fox ακόμα και μέσω της δικαστικής οδού. Μέσα στα σχέδιά του είναι, με τις κατάλληλες εξαγορές, να μπορέσει να συνδυάσει την παραγωγή περιεχομένου και τη διανομή του για την Comcast και να ανταγωνιστεί ευθέως τη Netflix και την Google: αυτές οι νεότερες εταιρείες δημιουργούν περιεχόμενο, το πωλούν ηλεκτρονικά απευθείας και κάνουν στοχευμένη διαφήμιση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή