Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνει, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς

Η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνει, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η δαμόκλειος σπάθη των δασμών απειλεί τις εξαγωγές της Κίνας και το Πεκίνο προσπαθεί να αποφύγει έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο, η δεύτερη οικονομία στον κόσμο σημειώνει ήδη επιβράδυνση σε όλους τους σημαντικούς δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας.

Μια επιβράδυνση που αποτελεί μεν παρενέργεια συνειδητών πολιτικών επιλογών του Πεκίνου, αλλά θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ιδιαιτέρως αν η δεύτερη οικονομία στον κόσμο εμπλακεί σε έναν αδυσώπητο εμπορικό πόλεμο με την υπερδύναμη. Ως έμμεση παραδοχή του κινδύνου εξέλαβαν, άλλωστε, οι οικονομικοί αναλυτές την απόφαση της Τράπεζας της Κίνας να μη μιμηθεί τη Federal Reserve αυξάνοντας τα επιτόκια, αλλά να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος του δανεισμού.

Οσο ο Αμερικανός πρόεδρος συζητούσε χθες με τους συμβούλους του αν πρέπει να προχωρήσει σήμερα στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, το Πεκίνο έδινε στη δημοσιότητα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις και τις λιανικές πωλήσεις.

Οι τρεις αυτοί δείκτες ήταν σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών και καταδεικνύουν τη συνολική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, το Πεκίνο απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να καταλήξει σε μια «συνετή απόφαση» σχετικά με το διμερές εμπόριο και προειδοποίησε πως είναι έτοιμο να αντεπιτεθεί αν πληγούν τα συμφέροντά του. Το εμπόριο είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία ανάμεσα στα «σοκαριστικά χαμηλά στοιχεία», όπως χαρακτήρισαν αναλυτές της Rabobank τις επενδύσεις στην Κίνα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Οπως προκύπτει από τα χθεσινά στοιχεία οι επενδύσεις αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου κατά 6,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, καταγράφοντας τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 1996.

«Καθοριστικός παράγοντας είναι ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων για έργα υποδομής», σχολίασε σχετικά η Μπέτι Γουάνγκ, οικονομολόγος και αναλύτρια της ΑΝΖ για θέματα Κίνας. Οπως επισημαίνει η εν λόγω αναλύτρια, οι επενδύσεις έχουν περιορισθεί εξαιτίας των στενών ορίων που έχουν επιβάλει οι κινεζικές αρχές στον δανεισμό των τοπικών αρχών. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο για να αναχαιτίσει τον ανεξέλεγκτο δανεισμό τόσο των κρατικών επιχειρήσεων όσο και των περιφερειακών αρχών.

Εγκυμονεί, ωστόσο, τον κίνδυνο να επιβραδύνει δυσανάλογα την οικονομική ανάπτυξη. Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 8,5% τον Μάιο που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, είναι η χαμηλότερη από το 2003 κι ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούσαν για αύξηση 9,6%. Ενδεικτικές είναι οι πωλήσεις αυτοκινήτων που μειώθηκαν κατά 1%.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Μάο Σενγιόνγκ, εκπρόσωπο της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, η επιβράδυνση οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες. Ο ίδιος προβλέπει πως το δεύτερο εξάμηνο του έτους η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει την κεκτημένη ταχύτητα και θα έχει σημειώσει ανάπτυξη περίπου 6,5%. Θα επιτύχει, έτσι, τον στόχο της κυβέρνησης και θα επαληθεύσει τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Μετά τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών στοιχείων και εν αναμονή των αποφάσεων της Ουάσιγκτον, οι οικονομολόγοι της ING υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους στο 6,7% από το 6,8%. Διατήρησαν, ωστόσο, αμετάβλητες τις εκτιμήσεις τους η Oxford Economics όσο και η Nomura με προβλέψεις για ανάπτυξη 6,4% και 6,6%, αντιστοίχως.

Εμπορικός πόλεμος

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, ο οικονομικός σύμβουλος του Πεκίνου, Γουάνγκ Γι, τόνισε πως η Κίνα επιλέγει «τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι την αναμέτρηση και την αμοιβαία ζημιά». Μιλώντας, άλλωστε, στο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ξιν Χουά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα χειριστεί με προσοχή και με τον κατάλληλο τρόπο τις εμπορικές διενέξεις. Λιγότερο αισιόδοξο, όμως, το ΔΝΤ προειδοποίησε χθες την Ουάσιγκτον ότι η πολιτική του προέδρου Τραμπ στο εμπόριο απειλεί να καταστρέψει το διεθνές εμπορικό σύστημα. Από ευρωπαϊκής πλευράς, άλλωστε, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή