Η Bundesbank χαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη

Η Bundesbank χαμηλώνει τον πήχυ για την ανάπτυξη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μεγάλη αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη το 2018 προχώρησε χθες η γερμανική κεντρική τράπεζα, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που προκαλούν η αναταραχή γύρω από το εμπόριο και η πολιτική ανασφάλεια στην Ιταλία. Οι οικονομολόγοι της Bundesbank προβλέπουν πλέον ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας με ρυθμό 2% το 2018, ενώ μέχρι χθες προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 2,5%.

Ως βασικές αιτίες αναφέρουν τον περιορισμό της ζήτησης από το εξωτερικό και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, στοιχεία που δείχνουν τις αδυναμίες της προσανατολισμένης στις εξαγωγές γερμανικής οικονομίας. Μπορεί η γερμανική κεντρική τράπεζα να αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψη για το 2019, προβλέπει ανάπτυξη 1,9% από 1,7% προηγουμένως, ωστόσο ο Γενς Βάιντμαν προειδοποίησε πως «η αβεβαιότητα που περιβάλλει την προοπτική της γερμανικής οικονομίας είναι σημαντικά υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν».

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα η γερμανική κεντρική τράπεζα αναφέρει την ανησυχία σχετικά με επέκταση του οικονομικού προστατευτισμού και «μεγαλύτερη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης». Η μεταρρύθμιση της κινεζικής οικονομίας, που πλέον δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ιδιωτική κατανάλωση και όχι στις επενδύσεις, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις γερμανικές εξαγωγές, λέει η κεντρική τράπεζα. «Οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ευρωζώνης ενδέχεται να περιορίζονται εξαιτίας της υποχώρησης της (γερμανικής) ανταγωνιστικότητας… διότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη Γερμανία αυξάνεται ταχύτερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου. Ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί από την ιταλική Λέγκα έχουν κατηγορήσει συχνά τη γερμανική πολιτική του μερκαντιλισμού ως πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή