ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δασμοί Τραμπ πλήττουν την οικονομία των ΗΠΑ

oi-dasmoi-tramp-plittoyn-tin-oikonomia-ton-ipa-2256973

Οι επιπτώσεις των δασμών που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος και τα αντίποινα άλλων κυβερνήσεων είναι ήδη αισθητά σε κλάδους της αμερικανικής οικονομίας. Μόνον οι ζυθοποιίες των ΗΠΑ υπολογίζουν πως το κόστος συσκευασίας σε κουτάκια αλουμινίου θα αυξηθεί πάνω από 347,7 εκατ. δολάρια εξαιτίας των δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με έρευνα της Trade Partnership Worldwide, έως και 400.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν από τους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα έχουν, επίσης, οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγορά, καθώς οι αμερικανικές χαλυβουργίες δεν δέχονται ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Το εμπορικό επιμελητήριο των ΗΠΑ εκτιμά πως το κόστος έχει αυξηθεί κατά 40% για τους πελάτες των αμερικανικών χαλυβουργιών, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των New York Times. Ο τοπικός Τύπος στις πολιτείες των ΗΠΑ που θίγονται πιο πολύ από την υφιστάμενη εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον αναφέρει περιπτώσεις όπου οι απώλειες φθάνουν τα δεκάδες εκατ. δολάρια.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας, επίσης, φοβούνται πως θα υποστούν συνέπειες.

Η Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των μέτρων προστατευτισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Τραμπ, αγοράζει το ένα τρίτο της αμερικανικής παραγωγής σόγιας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα επιβάλουν δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων 50 δισ. δολαρίων, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας.

Λίγο αργότερα, το Πεκίνο μίλησε για αντίποινα ανάλογου ύψους, στοχεύοντας και την αμερικανική σόγια.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, εκτροφείς χοίρων στις ΗΠΑ εκτιμούν πως οι αμερικανικοί δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο θα τους κοστίσουν περίπου 560 εκατ. δολάρια. Γιατί; Επειδή η απειλή του Μεξικού για αντίποινα, με την επιβολή δασμών 20% εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις τιμές.

Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι ούτε ασήμαντα ούτε μεμονωμένα, όπως έχει ισχυριστεί ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος. Προτεραιότητα του Αμερικανού προέδρου είναι να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. «Γιατί εγώ, ως Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, να επιτρέψω σε άλλες χώρες να συνεχίσουν να έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα, όπως ισχύει εδώ και δεκαετίες, εις βάρος των αγροτών, των εργαζομένων και των φορολογουμένων των ΗΠΑ», είχε γράψει ο κ. Τραμπ στο Twitter.