Δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου επιβάλλει το Πεκίνο

Δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου επιβάλλει το Πεκίνο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασίζοντας να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και παραγώγων πετρελαίου από τις ΗΠΑ, η Κίνα αναμένεται να πλήξει την αμερικανική βιομηχανία υδρογονανθράκων, αλλά και να ανατρέψει τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού».

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πως η τροπή που πήρε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και θα αποβεί προς όφελος άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ αλλά και η Ρωσία προσανατολίζονται σε αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού».

 απόφαση του Πεκίνου να συμπεριλάβει τους υδρογονάνθρακες στα αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα επιβάλει δασμούς αποτελεί πράξη αντεκδίκησης στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου επιβάλλει το Πεκίνο-1

Εχει ήδη οδηγήσει σε υποχώρηση τις μετοχές των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και Chevron, που τις τελευταίες δύο ημέρες έχασαν αντιστοίχως το 1% και το 2% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Επίσης, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση στην τιμή του αμερικανικού αργού, που χθες το βράδυ κυμαινόταν γύρω στα 65,23 δολάρια το βαρέλι.

Σημειωτέον ότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% από τα υψηλά επίπεδα του Μαΐου, καθώς έχει διαφανεί η προοπτική αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ. «Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου εγκυμονεί κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters o Στίβεν Ινς, στέλεχος της χρηματιστηριακής OANDA στη Σιγκαπούρη, που διαπραγματεύεται προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου. Οπως, όμως, επισημαίνει το Reuters, έχοντας διατηρήσει την παραγωγή τους μειωμένη επί ενάμισι χρόνο, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία ετοιμάζονται τώρα να την αυξήσουν, καθώς έχουν επιτύχει να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Από την περασμένη εβδομάδα άφησαν να διαφανεί η πρόθεσή τους να αυξήσουν την παραγωγή η ντε φάκτο ηγετική δύναμη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Ρωσία.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν, έτσι, πως το Πεκίνο θα μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ, κάτι που ενδεχομένως θα αποβεί προς όφελος του Ιράν. Οπως τονίζει ο Τζον Ντρίσκολ, διευθυντής της συμβουλευτικής JTD Energy Services, «οι Κινέζοι ενδέχεται να αντικαταστήσουν μερικώς το αμερικανικό πετρέλαιο με ιρανικό και βέβαια αυτό θα κάνει έξαλλο τον Τραμπ».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν δήλωσε αντίθετο με την ιδέα αύξησης της παραγωγής, εκφράζοντας φόβους πως θα οδηγήσει σε νέα διολίσθηση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Πηγές, όμως, που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας εκτιμούν πως θα επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση της παραγωγής στη συνάντηση του ΟΠΕΚ αυτήν την εβδομάδα στη Βιέννη. Οι εκτιμήσεις τους μιλούν για αύξηση από 300.000 έως 600.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ μικρότερη δηλαδή από την πρόταση της Ρωσίας για αύξηση 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, άλλωστε, ότι στελέχη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να παγιώσουν την προσέγγιση της Ρωσίας με το διεθνές καρτέλ πετρελαίου, κάτι που, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για το Ριάντ και τη Μόσχα. Εκτιμούν, μάλιστα, πως οι δύο γίγαντες του πετρελαίου θα μπορούν στην περίπτωση αυτή να πείσουν το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που επίσης εναντιώνεται σε αύξηση της παραγωγής.

Η απόφαση του Πεκίνου, πάντως, αιφνιδίασε και πολλές κινεζικές βιομηχανίες που δεν είχαν διανοηθεί ότι οι κινεζικές αρχές θα επέβαλαν δασμούς στο αμερικανικό πετρέλαιο. Μιλώντας στο Reuters, στέλεχος κινεζικής πετρελαϊκής που προτίμησε την ανωνυμία τόνισε ότι «ετοιμαζόμασταν για αύξηση των εισαγωγών βάσει του προηγούμενου σχεδίου». Αναφερόταν σε πρόταση του Πεκίνου, που, προκειμένου να αποφύγει τον εμπορικό πόλεμο, προσφέρθηκε να εισάγει περισσότερους υδρογονάνθρακες από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή