Αρνητικό κλίμα στη σκιά του εμπορικού πολέμου

Αρνητικό κλίμα στη σκιά του εμπορικού πολέμου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω του γενικευμένου αρνητικού κλίματος που επικράτησε στις διεθνείς αγορές έπειτα από τις νέες απειλές του Λευκού Οίκου για την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αξίας 200 δισ. δολαρίων. Στο κόκκινο κινούνταν, επίσης, η Wall Street, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν πτώση 1,28% και 0,50% λίγο πριν από το κλείσιμο. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι τιμές στις αγορές εμπορευμάτων των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κινήθηκε στα 64,78 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 1,62%. Η Κίνα δρομολογεί αντίποινα εις βάρος των ΗΠΑ με κίνδυνο να επιβληθούν δασμοί 25% στις περισσότερες εισαγωγές προϊόντων από τον αμερικανικό ενεργειακό κλάδο, εξαιρουμένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Χαμηλότερες του 0,35% ήταν οι απώλειες που εμφάνισε η τιμή του Brent, φθάνοντας τα 75,11 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 διολίσθησε χθες επί τρίτη συναπτή συνεδρίαση και έκλεισε με πτώση 0,7%. Αισθητή ήταν η δυσφορία των επενδυτών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dax να χάνει το 1,22% της αξίας του. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW, Daimler και Volkswagen εμφάνισαν πτώση από 0,8% μέχρι 2,4%, ενώ ο πανευρωπαϊκός κλάδος διολίσθησε στο χαμηλό επταμήνου.

«Επί του παρόντος, η εμπορική σύγκρουση εξελίσσεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, αλλά επικρατεί μια ευρύτερη αβεβαιότητα για την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου», δηλώνει η Μπρίτα Βίντεμπαχ, υπεύθυνη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην DWS. O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί πως η αμερικανική οικονομία αδικείται από τα εμπορικά ελλείμματα που διατηρεί με την Κίνα ή τη Γερμανία. Πληροφορίες ήθελαν τον κ. Τραμπ να δηλώνει, τέλη Μαΐου, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πως είναι μεγάλος ο αριθμός των γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Το γιεν ενισχύθηκε έως τα 110,57 έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν χθες καταφύγιο. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,1571 δολάριο από το 1,1624 δολάριο που καταγράφηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή