Ifo: Στο 1,8% υποβαθμίζει την ανάπτυξη στη Γερμανία

Ifo: Στο 1,8% υποβαθμίζει την ανάπτυξη στη Γερμανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς συσσωρεύονται οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία, το ινστιτούτο Ifo αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη Γερμανία. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8% το 2018 από το 2,6% που είχε προβλεφθεί την άνοιξη.

Το Ifo αναθεώρησε, επίσης, προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2019, στο 1,8% από το 2,1% που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2017. «Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τη γερμανική οικονομία», προειδοποίησε ο Τίμο Βολμερσόιζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του ινστιτούτου. «Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύεται αλλά όχι στους ρυθμούς που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους», προσθέτει ο ίδιος. Εν τούτοις, ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να υποχωρήσει από 2,5 εκατομμύρια άτομα το 2017 σε 2,3 εκατ. το 2018 και 2,2 εκατ. το 2019. Σε ιστορικό υψηλό θα κυμανθεί ο αριθμός των εργαζομένων, φθάνοντας τα 44,8 εκατ. το 2018 και τα 45,2 εκατ. το 2019.

Οι επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ προβληματίζουν το Βερολίνο, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον έθεσε σε εφαρμογή δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την Ε.Ε. στα τέλη Μάιου. Αρχές Ιουνίου, οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε αντίποινα. Ωστόσο, το οικονομικό κλίμα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης έχει επηρεαστεί, με τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, να επισημαίνει πως επικρατεί ανησυχία από τη διπλή απειλή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ και τον κίνδυνο αποχώρησης της Ιταλίας από την Ευρωζώνη.

H Bundesbank θεωρεί, ωστόσο, πως η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει το β΄ τρίμηνο μετά την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή