Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας βυθίζει τις αγορές

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, Κίνας βυθίζει τις αγορές

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επικίνδυνο βαθμό ανεβαίνουν οι τόνοι στην εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το Πεκίνο να δηλώνει πως η Ουάσιγκτον «εκβιάζει» με νέους δασμούς μέσα σε λίγες μόνον ημέρες. Οι φόβοι για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου κλιμακώθηκαν χθες αφού ο Λευκός Οίκος απείλησε πως θα επιβάλει δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Εάν, μάλιστα, η Κίνα αντιδράσει με αντίποινα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ να συντάξει νέα λίστα με εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων που θα κινδυνεύουν με δασμούς.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε τη Δευτέρα με απώλειες 3,78%, ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε 31 δισ. δολάρια (200 δισ. γουάν) για να ενισχύσει τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε πτώση οδηγήθηκαν γουάν και δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων. Στο κόκκινο, επίσης, κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές από τη Wall Street μέχρι τη Φρανκφούρτη.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αυξηθεί οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Κίνα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια οικονομική και επενδυτική κοινότητα. Από τον Μάρτιο, όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πρώτη φορά την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, ο κ. Τραμπ ασκεί μεγάλες πιέσεις στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με μέτρα εμπορικού προστατευτισμού. Ισχυρίζεται πως η Κίνα, η Ε.Ε., ο Καναδάς, το Μεξικό και άλλες χώρες επωφελούνται δυσανάλογα από το εμπορικό πλεόνασμα που διατηρούν με τις ΗΠΑ επί σειρά ετών. Η Κίνα έχει κατ’ επανάληψιν ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Εάν, όμως, οι ΗΠΑ εφαρμόσουν εις βάρος της δασμούς, τότε θα προχωρήσει σε αντίποινα της «ανάλογης κλίμακας και έντασης». Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δρομολογούν δασμούς σε κινεζικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων, ωθώντας το Πεκίνο να απαντήσει αντιστοίχως.

Αναλυτικότερα, η Ουάσιγκτον προτίθεται από τις 6 Ιουλίου να επιβάλει δασμούς 25% σε 818 εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα από την Κίνα, συνολικής αξίας 34 δισ. δολαρίων. Υπό εξέταση βρίσκονται επιπλέον δασμοί σε προϊόντα 16 δισ. δολαρίων. Οταν εγκριθούν, τότε η αξία των κινεζικών εξαγωγών που στοχοποιούν οι ΗΠΑ με δασμούς φθάνουν τα 50 δισ. δολάρια.

Το Πεκίνο απάντησε με αντίποινα, αναρτώντας στην ιστοσελίδα της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας την εφαρμογή δασμών 25% από τις αρχές Ιουλίου στις εισαγωγές 659 αμερικανικών προϊόντων κυρίως από τον αγροτικό κλάδο και τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών επίσης αξίας 34 δισ. δολαρίων. Αλλά το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ετοιμάζει αντεπίθεση στον αμερικανικό κλάδο ενέργειας. Με δασμούς κινδυνεύουν ακόμη 114 προϊόντα από τις ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνεται το αργό πετρέλαιο και το πετρέλαιο κίνησης από τις ΗΠΑ. Από τις αρχές του 2017, οι αποστολές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Κίνα ανά μήνα έχουν αυξηθεί από 100 εκατ. δολάρια σε ένα δισ. δολάρια.

Πλήγμα στα κέρδη εταιρειών

Η προοπτική επιβολής δασμών 25% από την Κίνα στις εισαγωγές αργού πετρελαίου και ντίζελ από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξει την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών του ενεργειακού κλάδου, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς.

Προς αναζήτηση νέων πελατών, οι αμερικανικές εταιρείες θα αναγκαστούν να πουλήσουν το πετρέλαιο σε πολύ χαμηλότερο αντίτιμο, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Ααρον Παντίλα του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου σχολιάζει πως οι εταιρείες ήδη έχουν δεχθεί επιπτώσεις από τους δασμούς 25% που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα, αυξάνοντας τις δαπάνες τους.

«Αυτό που θέλουμε να κατανοήσει ο Λευκός Οίκος είναι πως οι δασμοί έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον αμερικανικό κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι νέες απειλές του Λευκού Οίκου για την επιβολή πρόσθετων δασμών κατά της Κίνας ακυρώνουν την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τον Μάιο, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον είχαν συμφωνήσει στην αύξηση των εξαγωγών ενεργειακών και αγροτικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή