Προβληματισμός από τα αντίποινα του Πεκίνου

Προβληματισμός από τα αντίποινα του Πεκίνου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί επιχειρηματίες ήδη εκφράζουν φόβους για αντίποινα από την Κίνα που δεν θα είναι αποκλειστικά δασμολογικά. Ο Τζέικομπ Πάρκερ, αντιπρόεδρος του Αμερικανο-Κινεζικού Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας στο Πεκίνο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «αναμφισβήτητα η Κίνα θα αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους για να ασκήσει πιέσεις στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία της».

Παροτρύνσεις

Ορισμένα επιχειρηματικά στελέχη λένε πως αξιωματούχοι του Πεκίνου παροτρύνουν τους Κινέζους να μην προμηθεύονται αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ, αλλά από την Ευρώπη, την Ιαπωνία ή άλλες εγχώριες εταιρείες, αναφέρουν οι Financial Times.

«Καθώς ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιτιτζερ και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο αποκτούν τελευταία μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση, φαίνεται πως είναι αναπόφευκτος ένας εμπορικός πόλεμος», σχολιάζει ο Γιασουνάρι Ουένο, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho Securities στην Ιαπωνία. Ο οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Τζιμ Ο’ Νιλ επισημαίνει στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι τις μεγαλύτερες επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου θα τις υποστούν αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Apple.

Η Apple, μια εταιρεία που αντιπροσωπεύει την υπεροχή των ΗΠΑ στην τεχνολογία, έχει πουλήσει στην Κίνα περισσότερα iPhone απ’ ό,τι στις ΗΠΑ την τελευταία τριετία. «Οπότε οι Κινέζοι θεωρούν πως ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ανάπτυξης πηγάζει από την κατανάλωση στη χώρα τους», προσθέτει ο κ. Ο’ Νιλ. Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων τα τελευταία 24ώρα φθάνουν συνολικά τα 250 δισ. δολάρια. Πληροφορίες των Financial Times αποκαλύπτουν ότι τελευταία έχουν υπάρξει καθυστερήσεις από τις τελωνειακές αρχές της Κίνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές τροφίμων, αυτοκινήτων και ζωοτροφών από τις ΗΠΑ. Εκπρόσωποι των τελωνειακών αρχών στην Κίνα αρνούνται πως παρεμβάλλονται άτυπα εμπόδια στις εισαγωγές των αμερικανικών προϊόντων.

Κίνδυνος

Ωστόσο, επιχειρηματικά στελέχη στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον πως υπάρχει κίνδυνος να γίνουν αποδέκτες μιας διακριτικής μεταχείρισης από την Κίνα όσο επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Εκτός των μέτρων προστατευτισμού που δρομολογούνται από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει περιορισμούς σε επενδύσεις κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή