ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάσκοπο εντός της Tesla εντόπισε ο ιδρυτής της Ελον Μασκ

kataskopo-entos-tis-tesla-entopise-o-idrytis-tis-elon-mask-2257240

Η καινοτόμος αυτοκινητοβιομηχανία της Τesla, που κατασκευάζει αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, δεν απειλείται μόνον από τις ανταγωνίστριές της στη Γερμανία, αλλά πιθανώς και από τους ίδιους τους εργαζομένους της. Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα το βράδυ της Κυριακής προς όλους τους εργαζόμενους της Tesla, ο Ελον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλός της, τους ενημέρωσε ότι υπάρχει ένας σαμποτέρ στους κόλπους της. Αυτός στράφηκε κατά της εταιρείας, επειδή δεν έλαβε την προαγωγή που ήθελε. Πάντως, παραδέχθηκε τις πράξεις του. Κατά τον κ. Μασκ, το άτομο αυτό τροποποίησε τους κωδικούς ενός προϊόντος και μετέφερε εκτός εταιρείας πολύτιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητές της – δηλαδή, κάποιος θα μπορούσε να το κατηγορήσει για βιομηχανική κατασκοπεία.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε το CNBC, τη Δευτέρα ακολούθησε ακόμα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του ιδρυτή της Tesla προς τους εργαζομένους της, με αφορμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον χώρο βαφής οχημάτων σε εργοστάσιο της εταιρείας. Και σε αυτό ο Ελον Μασκ έκανε νύξη για πιθανό σαμποτάζ. Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά πυρκαγιά στον χώρο βαφής της Tesla τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτήν την περίοδο, η καλιφορνέζικη αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται έντονες πιέσεις από μετόχους και επενδυτές να εμφανίσει κέρδη, καθώς και να αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις της για εβδομαδιαία παραγωγή 5.000 τεμαχίων του νέου της αυτοκινήτου της Model 3. Ο ιδρυτής της εταιρείας είχε προσφάτως υποσχεθεί ότι ο στόχος των 5.000 θα επιτευχθεί στα τέλη Ιουνίου.

Επιπλέον, ο κ. Μασκ ανακοίνωσε δραστικές περικοπές του 9% των εργαζομένων στην εταιρεία, αποσκοπώντας να ελαττώσει το λειτουργικό κόστος της και να συνδράμει στην κερδοφορία της. Σε επικοινωνία με το προσωπικό της Tesla έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση». Αυτή, όμως, δεν πρόκειται να επηρεάσει δυσμενώς τον σχεδιασμό για αύξηση της παραγωγή στο νέο Model 3.

Σαμποτάζ

Εν τω μεταξύ, το 2016 μετά την ανατίναξη του διαστημικού πυραύλου Space X, που κατασκευάστηκε από τη διαστημική εταιρεία του κ. Μασκ, τόσο ο ίδιος όσο και η γενική του διευθύντρια Γκουίνι Σοτγουέλ είχαν και τότε εξετάσει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμα το CNBC. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει ένα ύποπτο άτομο που «έχει διενεργήσει εκτεταμένη και καταστροφική δολιοφθορά στις δραστηριότητες της Tesla». Οπως εξήγησε στην επιστολή προς τους εργαζομένους της εταιρείας ο Ελον Μασκ, «ο σαμποτέρ έκανε αλλαγές στους κωδικούς του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, που αφορά την κατασκευή οχημάτων, δίνοντας ψεύτικα ονόματα χρήστη. Με τον τρόπο αυτό μεγάλος όγκος ευαίσθητων δεδομένων βγήκε από την εταιρεία και δόθηκε σε άγνωστους τρίτους». Ο σαμποτέρ ενδεχομένως να έδρασε μόνος ή και σε συνεργασία με άλλους εργαζομένους, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένων ομίλων.

Στο ίδιο κείμενο της επιστολής του Ελον Μασκ αναφέρεται ακόμα ποιοι είναι οι εχθροί της Tesla, οι οποίοι πολύ θα ήθελαν να τη δουν να διαλύεται. Μεταξύ αυτών είναι όσοι χρηματιστές στην αμερικανική αγορά έχουν ήδη χάσει πολλά, επειδή στοιχημάτισαν ότι η μετοχή της Tesla θα τους αποφέρει γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά και οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τελευταίες απεχθάνονται τα επιτεύγματα της εταιρείας του Ελον Μασκ στην ηλεκτροκίνηση και την ηλιακή ενέργεια. Τέλος, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μασκ, «υπάρχουν και οι ανταγωνίστριες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες είναι πρόθυμες να εξαπατήσουν για τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων τους, οπότε ίσως να μη διστάζουν να κάνουν και άλλες απάτες».