Συμβιβαστική λύση για κόκκινα δάνεια «ψάχνει» η ΕΚΤ

Συμβιβαστική λύση για κόκκινα δάνεια «ψάχνει» η ΕΚΤ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν προ μηνών οι προσπάθειες της ΕΚΤ να νουθετήσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης σχετικά με τη θωράκισή τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εποπτικές αρχές της τράπεζας αναζητούν τώρα ηπιότερους τρόπους για να πιέσουν τις τράπεζες προς την ίδια κατεύθυνση. Τις σκέψεις της τράπεζας επί του θέματος αποκάλυψαν πηγές που παρακολουθούν τις σχετικές συνομιλίες και μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας.

Μολονότι στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχει μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρωζώνη ανέρχονται και σήμερα στα 721 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους αποτελούν κληροδότημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και βαρύνουν σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό τις τράπεζες της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Προ μηνών ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) επιχείρησε να θεσπίσει κανόνες που θα επιβάλουν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να καλύψουν μέσω προβλέψεων το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσα σε συγκεκριμένα και αρκετά στενά χρονικά περιθώρια. Αρχικά, μάλιστα, οι συστάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν μόνον τα παλαιά δάνεια και αργότερα επιχείρησε να τις επεκτείνει και σε όσα δάνεια δεν θα εξυπηρετούνται στο μέλλον. Σύντομα, όμως, η ΕΚΤ αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, καθώς οι προτάσεις της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από πολιτικούς και τραπεζικούς κύκλους κυρίως της Ιταλίας, οι τράπεζες της οποίας βαρύνονται με περίπου το 25% των κόκκινων δανείων της Ευρωζώνης. Ενα από τα επιχειρήματα που προέβαλαν τραπεζικοί κύκλοι ήταν πως η υπερβολική πίεση θα ανάγκαζε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να διακόψουν κάθε δανεισμό, με αποτέλεσμα να στερέψει από ρευστότητα η οικονομία.

Υπό την πίεση πολιτικών και τραπεζικών κύκλων αλλά και των διαφωνιών μεταξύ χωρών της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να αναβάλει μέχρι τον Μάρτιο την παρουσίαση νέων κανόνων για τα κόκκινα δάνεια. Ετσι, έπειτα από καθυστέρηση μηνών, οι εποπτικές αρχές επιχειρούν μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίσει το γόητρο του εποπτικού μηχανισμού αλλά θα μπορεί να γίνει αποδεκτή ιδιαιτέρως από τις χώρες με ιδιαίτερα βεβαρημένο τραπεζικό τομέα. Ανάμεσα στις σκέψεις που εξετάζουν, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που μίλησαν στο Reuters, είναι να δοθεί στις τράπεζες ικανό χρονικό διάστημα ετών για να προχωρήσουν στις αναγκαίες προβλέψεις.

Παράλληλα εξετάζουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν εξαιρέσεις για ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, της οποίας το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι αργό και καθιστά χρονοβόρα και επίπονη τη διαδικασία κατάσχεσης των ενεχύρων. Εναλλακτικώς εξετάζουν τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουν τράπεζες και δάνεια αναλόγως με το ποσοστό του χαρτοφυλακίου των δανείων τους που δεν εξυπηρετείται ή αναλόγως με το αν έχουν έκθεση σε βιομηχανίες με προβλήματα όπως, για παράδειγμα, είναι ο κλάδος της ναυτιλίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters, οι σχετικές προτάσεις θα παρουσιαστούν μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια του εποπτικού μηχανισμού SSM να διεκπεραιώσει μια προσπάθεια τριών ετών και να δώσει ώθηση στο σχέδιο της τραπεζικής ένωσης της Ευρωζώνης που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή