Εκτός του δείκτη Dow Jones η General Electric

Εκτός του δείκτη Dow Jones η General Electric

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βιομηχανικός κολοσσός της General Electric (GE) αποχωρεί από τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones Industrial Average πρώτη φορά στην ιστορία από το 1907, επισφραγίζοντας μια περίοδο αναδίπλωσης, μείωσης δραστηριοτήτων και προσωπικού. Υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του δείκτη, όταν καταρτίστηκε το 1896 και μετά παρέμεινε σε αυτόν αδιαλείπτως.

Τα σχετικά αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπλίτζερ, πρόεδρος της επιτροπής που αποφασίζει τη σύνθεση των δεικτών εντός της εταιρείας S&P Dow Jones Indices. Οπως επισημαίνει το BBC, στη θέση της GE θα τοποθετηθεί η εταιρεία του κλάδου περίθαλψης Walgreens Boots Alliance, επιλογή η οποία αποτυπώνει και την αλλαγή που συντελείται στην αμερικανική οικονομία. Η Walgreens Boots Alliance ειδικεύεται στη διανομή φαρμάκων, ειδών υγιεινής και άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Ιστορία

Πριν από 100 χρόνια η βαριά βιομηχανία διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και αυτό το εξέφραζε και ο δείκτης Dow Jones, αλλά όχι και τώρα. «Από τότε, η αμερικανική οικονομία έχει αλλάξει, οι εταιρείες στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, της περίθαλψης και της τεχνολογίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ η σημασία των βιομηχανιών έχει εξασθενήσει», διευκρίνισε ο κ. Μπλίτζερ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ρίζες της GE πηγαίνουν πίσω στον εφευρέτη του ηλεκτρικού λαμπτήρα Τόμας Εντισον στη δεκαετία του 1890. Κατά την περίοδο ακμής της, είχε γίνει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ με πολυσχιδείς δραστηριότητες, από τoυς λαμπτήρες και τα ΜΜΕ μέχρι τους σιδηροδρόμους και τους κινητήρες.

Η αλλαγή στον Dow Jones θα ξεκινήσει από τις 26 Ιουνίου. Οπως αναφέρει σε άρθρο της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο αποκλεισμός της GE από τον δείκτη Dow Jones έχει πολύ έντονο συμβολισμό, αλλά δεν κατέλαβε τις αγορές και τους επενδυτές εξαπίνης. Η τιμή της μετοχής του υποχώρησε δραστικά τα τελευταία 18 χρόνια από τα 60 δολάρια το 2000 στα σχεδόν 13 δολάρια σήμερα. Ο βετεράνος της General Electric και διευθύνων σύμβουλός της Τζον Φλάνερι, ο οποίος την υπηρετεί επί τριάντα χρόνια, είχε αναφερθεί στην οικονομική της κατάσταση πρόσφατα. Στα τέλη Μαΐου είχε επισημάνει ότι ο αμερικανικός όμιλος δεν δύναται να εγγυηθεί τη διανομή μερίσματος το 2019. Ο κ. Φλάνερι επικαλέστηκε το ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως εκείνα στον βραχίονα ενέργειας και στον βραχίονα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η General Electric δέχθηκε πλήγματα από την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στις παραδοσιακές αγορές φυσικού αερίου και γαιάνθρακα. Πέρυσι εγκαινίασε πρόγραμμα δραστικής αναδιάρθρωσης, στο πλαίσιο του οποίου κάνει περικοπές πολλών θέσεων εργασίας, πωλεί σημαντικό μέρος των περιουσιακών της στοιχείων αξίας 20 δισ. δολαρίων και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες δραστηριοτήτων, δηλαδή την αεροναυπηγική, την παροχή υπηρεσιών υγείας και την ενέργεια. Υπό το πρίσμα αυτό της αναδίπλωσης, η General Electric αποφάσισε να «παγώσει» τα σχέδιά της και εκτός ΗΠΑ. Ειδικότερα, ενημέρωσε τη γαλλική κυβέρνηση ότι παραιτείται των δεσμεύσεών της να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα έως την εκπνοή του έτους. Η GE, τέλος, είχε εξαγοράσει τον ενεργειακό βραχίονα της Alstom το 2014 και σχεδίαζε επέκταση δραστηριοτήτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή