Δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή ενέκρινε το ΔΝΤ

Δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή ενέκρινε το ΔΝΤ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ ενέκρινε χθες δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή και το αίτημα του Μπουένος Αϊρες για άμεση εκταμίευση των 15 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση του προέδρου Μάκρι προτίθεται να χρησιμοποιήσει το μισό από το ποσό αυτό, τα 7,5 δισ. δολάρια, για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει, άλλωστε, ανοικτό το ενδεχόμενο να καταφύγει στα υπόλοιπα 7,5 δισ. δολάρια για να στηρίξει το νόμισμα της χώρας. Το πέσο έχει κυριολεκτικά κατρακυλήσει χάνοντας το 32% της αξίας του από τις αρχές του έτους. Η υποχώρησή του όχι μόνον δεν ανακόπηκε τον Μάιο, όταν η χώρα προσέφυγε ξανά στην αρωγή του ΔΝΤ, αλλά έχει σημειώσει τη χειρότερη πορεία ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών.

Πέραν των εγγενών παθογενειών της Αργεντινής, το νόμισμα έχει πληγεί, όπως και όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, από την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου και τις μαζικές εκροές κεφαλαίων που προκάλεσε. Εχει, έτσι, αποτελέσει μία από τις πλέον ηχηρές διαψεύσεις των υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά ο πρόεδρος Μάκρι, ότι θα μετέτρεπε το πέσο της Αργεντινής σε ένα σταθερό και «κανονικό» νόμισμα. Μιλώντας, πάντως, στις εφημερίδες Clarin και La Nacion ο νέος πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Λουίς Καπούτο προέβλεψε πως οι πόροι του ΔΝΤ θα σταθεροποιήσουν την ισοτιμία του νομίσματος. Σε ό,τι αφορά τα άλλα 35 δισ. δολάρια του δανείου, το Μπουένος Αϊρες έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει κυρίως ως προληπτική γραμμή. Σημειωτέον ότι, όταν προσέφυγε στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση Μάκρι ζήτησε μόνον πιστωτική γραμμή ύψους 30 δισ. δολαρίων προσπαθώντας να αποφύγει τα μέτρα προσαρμογής που φέρνουν οδυνηρές αναμνήσεις στη χώρα. Γρήγορα, όμως, διαψεύστηκαν οι ελπίδες της, καθώς η πιστωτική γραμμή προσφέρεται μόνον σε χώρες με πιο σταθερή δημοσιονομική εικόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή