Πολυτέλεια η αποταμίευση στη Ρωσία, όπου η μεσαία τάξη συρρικνώνεται

Πολυτέλεια η αποταμίευση στη Ρωσία, όπου η μεσαία τάξη συρρικνώνεται

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης φαίνεται να έχει προκαλέσει η ύφεση που γνώρισε η οικονομία της Ρωσίας αλλά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν πως η αποταμίευση αποτελεί πλέον πολυτέλεια για τους Ρώσους, καθώς τα εισοδήματα του ρωσικού λαού μένουν καθηλωμένα. Η δυνατότητα για αποταμίευση είναι πλέον η τελευταία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες της Ρωσίας, με το ποσοστό των Ρώσων που εντάσσουν τον εαυτό τους στη μεσαία τάξη να έχει υποχωρήσει στο 19%. Πρόκειται για ραγδαία συρρίκνωση της μεσαίας τάξης της Ρωσίας που είχε φτάσει στο 60% του πληθυσμού, όταν οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονταν στα ύψη και η κατανάλωση είχε αποτελέσει κινητήριο μοχλό της οικονομίας.

Σήμερα, το ποσοστό των εισοδημάτων που διατηρούν οι Ρώσοι ως αποταμίευση πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό του από το 2000, οπότε ανέλαβε το τιμόνι της Ρωσίας ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Και όμως, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τους μισούς Ρώσους να επιθυμούν να αποταμιεύσουν. «Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι καλό να αποταμιεύουν, αλλά δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους», σχολιάζει η Μαρίνα Κρασιλνίκοβα, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για την κατανάλωση και το βιοτικό επίπεδο στο ερευνητικό κέντρο Levada Center της Μόσχας. Η ίδια προσθέτει ότι πλέον οι Ρώσοι «δαπανούν τα εισοδήματά τους σε καταναλωτικά αγαθά, κάτι που είχαν αναβάλει για πολύ καιρό». Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία καταδεικνύουν πως τα εισοδήματα των Ρώσων παραμένουν στάσιμα, με αποτέλεσμα να δανείζονται για να ανταποκριθούν σε καταναλωτικές ανάγκες. Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, οι λιανικές πωλήσεις και οι πωλήσεις χονδρικής είχαν μηδενική συνεισφορά στην αύξηση 1,3% που σημείωσε το ΑΕΠ της Ρωσίας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μιλούν για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5% και ανεργία 4,9%. Η δυσπραγία των ρωσικών νοικοκυριών φαίνεται, πάντως, να απασχολεί τον Ρώσο πρόεδρο. Μετά την επανεκλογή του τον Μάρτιο για μία τέταρτη θητεία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να θέσει στόχο τη μείωση της φτώχειας στο ήμισυ μέχρι το 2024 και να επιτύχει «σημαντικό άλμα» στο βιοτικό επίπεδο. Οπως επισημαίνει η Credit Suisse, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική από τις μεγάλες οικονομίες που παρουσιάζει ποσοστό πλούτου στα χέρια του πλουσιότερου 10% εξίσου μεγάλο με εκείνο της Ρωσίας. Ενδεικτικό της διευρυνόμενης ανισότητας είναι το ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν οι καταθέσεις με ποσά άνω του ενός εκατ. ρουβλίων, ποσό αντίστοιχο των 15.700 δολ. Σημειωτέον ότι ένας μέσος καταθετικός λογαριασμός στη Ρωσία δεν υπερβαίνει τις 167.600 ρούβλια, ποσό αντίστοιχο περίπου των 2.640 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή