«Βουτιά» 92% των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ

«Βουτιά» 92% των κινεζικών επενδύσεων στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικότατη κάμψη κατά 92% εμφάνισαν το πρώτο πεντάμηνο του 2018 οι κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, φθάνοντας στα επίπεδα του 1,8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos». Πλέον, αγγίζουν τα επίπεδα του 2011 και η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τους περιορισμούς του Πεκίνου σε υπεράκτιες επενδύσεις. Η πτώση του 92% είναι σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία προέρχονται από έκθεση του αμερικανικού ομίλου ερευνών αγοράς Rhodium Group.

Ειδικότερα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου οι επενδύσεις και οι εξαγορές που έκανε η Κίνα στην αμερικανική αγορά ανήλθαν σε μόλις 1,8 δισ. δολάρια (1,6 δισ. ευρώ), όταν το ίδιο διάστημα το 2017 είχαν ανέλθει στα 18 δισ. δολάρια (15,6 δισ. ευρώ). Εν τω μεταξύ, την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου το 2016 οι κινεζικές άμεσες επενδύσεις στις ΗΠΑ είχαν φθάσει τα 25 δισ. δολάρια (21,51 δισ. ευρώ).

Μιλώντας για το πεντάμηνο από τις αρχές της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Μάιο, οι εξαγορές μειώθηκαν σε 39 από 69 το ίδιο διάστημα το 2017 – ήταν οι λιγότερες των τελευταίων έξι ετών. Η σοβαρή μείωση των επενδύσεων έχει άμεση σχέση με την πολιτική προστατευτισμού, την οποία ακολουθεί απαρέγκλιτα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Rhodium Group. Αφενός οι εξουσίες της Επιτροπής Επενδύσεων στις ΗΠΑ, η οποία και λαμβάνει τις αποφάσεις για τις κινεζικές επενδύσεις, έχουν ενισχυθεί. Αφετέρου η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε δασμούς 400 δισ. δολαρίων (345 δισ. ευρώ) σε μία ευρεία γκάμα κινεζικών προϊόντων, που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. To Πεκίνο, από την πλευρά του, διατείνεται πως οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπορικό πόλεμο και πως είναι έτοιμο να αντεπιτεθεί. Οπως αναφέρει η Rhodium Group, η Επιτροπή Επενδύσεων έχει αποδειχθεί επιθετικότερη υπό την προεδρία Τραμπ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει «παγώσει» αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων (1,72 δισ. ευρώ), στις οποίες υπάρχει κινεζική συμμετοχή. Τέτοιες είναι η απόπειρα εξαγοράς της Moneygram από την Ant Financial (θυγατρική της Alibaba) αντί τιμήματος 1,2 δισ. δολαρίων (1,033 δισ. ευρώ), καθώς και η προσφορά της HNA Group για τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Skybridge Capital.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή