Η αποδυνάμωση της στερλίνας ανατρέπει τις εμπορικές ισορροπίες Ε.Ε. – Βρετανίας

Η αποδυνάμωση της στερλίνας ανατρέπει τις εμπορικές ισορροπίες Ε.Ε. – Βρετανίας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις του Brexit είναι ήδη αισθητές στο εμπόριο ανάμεσα στη Βρετανία και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η αποδυνάμωση της στερλίνας έχει επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και άρα τις εισαγωγές από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της Atradius, η οποία ειδικεύεται στην ασφάλιση των εμπορικών πιστώσεων, επισημαίνοντας πως οι εξαγωγές της Βρετανίας στην υπόλοιπη Ε.Ε. έχουν αυξηθεί κατά 6,8% το 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο του 2018. Ομως, οι εισαγωγές στη Βρετανία από άλλα κράτη-μέλη παρουσιάζουν μικρή άνοδο της τάξεως του 0,9%. Αυτό δείχνει πως η αγοραστική δύναμη των Βρετανών καταναλωτών έχει αποδυναμωθεί από την πτώση της στερλίνας. Το φθηνότερο βρετανικό νόμισμα καθιστά, παράλληλα, πιο προσιτά τα προϊόντα της χώρας για τις τσέπες των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Μετά το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου του 2016, που οι Βρετανοί αποφάσισαν την αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η στερλίνα έχει διολισθήσει 14% έναντι του ευρώ. «Η ισοτιμία στερλίνας με το ευρώ αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2018 και το 2019, μετριάζοντας την τόνωση των βρετανικών εξαγωγών από την υποχώρηση της στερλίνας», αναφέρει η Atradius. Την ίδια ώρα, όμως, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα μπορούν να ευελπιστούν σε υψηλότερα έσοδα από τη Βρετανία. Βέβαια, οι πιέσεις στη στερλίνα θα κλιμακωθούν εάν υπάρξει μεγαλύτερη παράταση ή ακόμη και κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Brexit ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ε.Ε., επιδεινώνοντας τις συνέπειες στο μεταξύ τους εμπόριο.

Μεγαλύτερες επιπτώσεις στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις θα ανακύψουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα λόγω των αλλαγών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι κλάδοι των μεταφορών, των τροφίμων και του ρουχισμού της Ε.Ε. είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από το Brexit. Καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε έχει οριστεί η 29η Μαρτίου του 2019, αλλά το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε μια 21μηνη μεταβατική περίοδο για την ομαλή προσαρμογή των δύο πλευρών στη μετα-Brexit εποχή.

Χθες, η ιρλανδική κυβέρνηση επέκρινε την αδυναμία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη μετα-Brexit εποχή, προειδοποιώντας πως ελλοχεύει κίνδυνος μιας άτακτης εξόδου από την Ε.Ε. Αυτό που απασχολεί την Ιρλανδία είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit. Την απογοήτευσή τους για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να εκφράσουν, επίσης, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή