Εντονο ενδιαφέρον για την IPO της Xiaomi

Εντονο ενδιαφέρον για την IPO της Xiaomi

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ήδη από Κινέζους και Αμερικανούς επενδυτές για την αρχική δημόσια διάθεση μετοχών της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Xiaomi. Επτά όμιλοι μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει 548 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν συνολικά το 10% της κινεζικής εταιρείας. Σε αυτούς τους επτά συγκαταλέγονται ο αμερικανικός όμιλος επεξεργαστών Qualcomm, η κινεζική εταιρεία ταχυμεταφορών SF Express, η κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας China Mobile, ο κινεζικός κρατικός όμιλος επενδύσεων CICFH Entertainment και η κινεζική κρατική εταιρεία China Merchants.

Εισαγωγή

Η Xiaomi δραστηριοποιείται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών και άλλων συσκευών, ενώ ασχολείται και με τη δημιουργία εφαρμογών – ουσιαστικά απευθύνεται στη νέα γενιά των Κινέζων, που, μόλις αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, εισέρχονται στην αγορά εργασίας και χρειάζονται διάφορες συσκευές συνδεδεμένες μεταξύ τους. Πολλοί λένε πως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη «εταιρεία του Ιντερνετ των πραγμάτων» στον κόσμο. Το 2015 το περιοδικό «Τεχνολογική Επιθεώρηση» του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) είχε κατατάξει την Xiaomi στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μεταξύ των 50 τεχνολογικά εξυπνότερων εταιρειών. Το 2017 διπλασίασε τις πωλήσεις της σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα σε όλη τη διεθνή αγορά και βρέθηκε στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Counterpoint Research. Σήμερα, έχοντας μια ιστορία 8 ετών, ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, η τιμή που έχει ορίσει η Xiaomi για τη μετοχή της κυμαίνεται από 2,17 έως 2,80 δολάρια εκάστη στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Η συγκεκριμένη IPO θεωρείται από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, ενώ η ίδια η Xiaomi αποτιμάται από 55 έως 70 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής της θα διατεθούν περί τα 2,18 δισεκατομμύρια μετοχές. Μετά την εισαγωγή της Xiaomi στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα ακολουθήσει και μία ακόμη σε χρηματιστήριο της Κίνας. Η εταιρεία προσδοκά να συγκεντρώσει περί τα 10 δισ. δολάρια και από τις δύο διαδικασίες. Ειδικά η εισαγωγή της Xiaomi στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ θα διεξαχθεί ακολουθώντας νέους κανόνες, οι οποίοι καταρτίστηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύουν μεγάλους ομίλους της υψηλής τεχνολογίας. Ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί ανάμεσα στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης, Λονδίνου, Χονγκ Κονγκ, Σαγκάης και Πεκίνου.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι, όταν ιδρύθηκε η Xiaomi, είχε τον χαρακτήρα μιας νεοφυούς επιχείρησης. Τη συγκροτούσαν οκτώ άτομα, ο νυν επικεφαλής της Τζουν Λέι και οι συνεργάτες του, οι οποίοι τότε είχαν διαγράψει ήδη κάποια πορεία στην Google, στη Microsoft και στη Μοtorola. To πρώτο έξυπνο Xiaomi λανσαρίστηκε το 2011 και ήταν μεγάλη επιτυχία, κοστίζοντας 305 δολάρια. Το 2013 πουλήθηκαν στην Κίνα περισσότερα Xiaomi από ό,τι iPhone, ενώ το 2014 βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στη χώρα. Το τωρινό στοίχημα για την εταιρεία είναι η παγκόσμια αγορά, όπου έχει μερίδιο 6%, ενώ σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ελάχιστη η παρουσία της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή