Προχωράει η είσοδος των Amazon, JPMorgan, Berkshire στην υγεία

Προχωράει η είσοδος των Amazon, JPMorgan, Berkshire στην υγεία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αποφασιστικά βήματα προχωρούν στην κοινοπραξία τους, στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών υγείας, οι κολοσσοί των Amazon, JPMorgan και Berkshire Hathaway με την τοποθέτηση στο πηδάλιό της του πανεπιστημιακού και χειρουργού Aτούλ Γκαουάντε. Ο γνωστός Ινδοαμερικανός γιατρός και συγγραφέας, ο οποίος χαίρει διεθνούς αναγνώρισης, είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του συστήματος υγείας στην Αμερική, ειδικά λόγω του υψηλού του κόστους. Οι τρεις εταιρείες της κοινοπραξίας ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την αγορά της περίθαλψης, η οποία υπόσχεται υψηλά κέρδη. Παράλληλα, επιθυμούν να προσφέρουν προσιτές υπηρεσίες στους εργαζομένους τους, εκμεταλλευόμενες προς την κατεύθυνση αυτή τις δυνατότητες που τους προσφέρουν η τεχνολογία και η ανάλυση μαζικών πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό τους. Οπως δήλωσαν οι τρεις εταιρείες, ενδιαφέρονται να προωθήσουν ένα μοντέλο όπου οι ίδιες θα ασχολούνται με την υγεία των υπαλλήλων τους και όχι οι ασφαλιστικές, όπως ισχύει σήμερα στις ΗΠΑ.

Ολιστική προσέγγιση

Η επιλογή του Ατούλ Γκαουάντε φανερώνει τις προθέσεις των τριών εταιρειών να επικεντρωθούν στο σύνολο του συστήματος περίθαλψης, αντί να ασχοληθούν απλώς με το πώς θα μειώσουν τις δαπάνες στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως ορισμένοι αναλυτές είχαν αναφέρει αρχικά. H Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, η Amazon του Τζεφ Μπέζος και η JPMorgan του Τζέιμι Ντάιμον ανακοίνωσαν τη συμμαχία τους τον Ιανουάριο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνονται με τόσο καταιγιστικό ρυθμό οι ιατρικές δαπάνες, που ανακόπτουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο Ατούλ Γκαουάντε, με δύο γονείς γιατρούς, σπούδασε Βιολογία, Πολιτική Επιστήμη και Φιλοσοφία, πριν αφοσιωθεί αποκλειστικά στην Ιατρική. Είναι μάχιμος γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο Μπρίγκαμ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ διδάσκει και στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου στη Βοστώνη.

Εκεί θα είναι η έδρα της νέας εταιρείας, όπου θα αναλάβει καθήκοντα στις 9 Ιουλίου. «Η επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου δηλώνει και τις προθέσεις των JPMorgan, Amazon & Berkshire», παρατηρεί ο αναλυτής της KPMG Ας Σιάτα. «Η μεγάλη εμπειρία και η τεχνογνωσία του κ. Γκαουάντα θα του δώσουν τη δυνατότητα να έχει υψηλού επιπέδου ολιστική προσέγγιση στο πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας για τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, για όσους καταβάλλουν το κόστος και για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες». Οπότε με την εποπτεία αυτή θα μπορεί να εξετάσει και ποιες είναι καλύτερες μέθοδοι, ώστε και να βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης, αλλά και να ελαττώσει το κόστος της. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι, μόλις ανακοινώθηκε η σύμπραξη, οι μετοχές των εταιρειών, που διαμεσολαβούν για την παροχή υπηρεσιών υγείας, όπως οι CVS Health και Express Scriρts, υποχώρησαν. Η Amazon είναι γνωστό ότι εισέρχεται σε αγορές και ανατρέπει τα δεδομένα, οπότε πολλοί ανησυχούν ότι θα το επαναλάβει και στο πεδίο της περίθαλψης. Επί του παρόντος, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Μπέζος, Ντάιμον και Μπάφετ τίθεται η δραστική περικοπή των ιατρικών δαπανών και του κόστους γραφειοκρατίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν της δραστηριότητάς του στο πεδίο της περίθαλψης, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Αmazon Τζεφ Μπέζος είδε την προσωπική του περιουσία να ξεπερνά τις αντίστοιχες των Γουόρεν Μπάφετ, και Μπιλ Γκέιτς και με 142 δισ. δολάρια είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή