Επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε στο χαμηλό 18μήνου λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επισκιάζει το παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας αναλύσεων Markit, η ισχυρή άνοδος της δραστηριότητας στον κλάδο των υπηρεσιών υπερκάλυψε την εξασθένηση της μεταποίησης. Ενισχύονται, επίσης, οι τιμές στην πραγματική οικονομία, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας επταετίας επειδή έχει αυξηθεί το κόστος του πετρελαίου και σε μικρότερο βαθμό οι μισθοί. Θετικό ρόλο έχει διαδραματίσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο δείκτης απασχόλησης της Markit εκτοξεύθηκε στις 55,2 μονάδες από τις 53,9 μον. τον Μάιο, αποτελώντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007.

Ενισχύονται έτσι οι πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως η τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια, λόγω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο παγκόσμιο εμπόριο. Από τον Ιούνιο παρατηρείται μια κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Χθες, η Ε.Ε. προχώρησε στην επιβολή αντίποινων για τους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Από τα στοιχεία της Markit προκύπτει πως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 0,5% το β΄ τρίμηνο από το 0,4% το α΄ τρίμηνο του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Κρις Γουίλιαμσον. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) διαμορφώθηκε στο υψηλό τετραμήνου, φθάνοντας τις 53,8 μονάδες τον Ιούνιο από τις 53,2 μονάδες τον Μάιο. «Η βελτίωση του κλάδου υπηρεσιών αντιστάθμισε την επιβράδυνση της μεταποίησης στη διάρκεια του Ιουνίου», δήλωσε ο κ. Γουίλιαμσον. Πράγματι, ο δείκτης ΡΜΙ στον κλάδο των υπηρεσιών έφθασε τις 55 μονάδες τον Ιούνιο από τις 53,8 μονάδες τον Μάιο. Ομως, ο δείκτης ΡΜΙ στη μεταποίηση υποχώρησε στις 54,3 μονάδες τον Ιούνιο από τις 54,8 μον. τον Μάιο. «Ο μεταποιητικός κλάδος κινείται σε βραδύτερους ρυθμούς από τους προηγούμενους μήνες του έτους. Οι εταιρείες προβληματίζονται από το δυσάρεστο κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στο παγκόσμιο εμπόριο, τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου και την αύξηση των δασμών», σχολιάζει ο κ. Γουίλιαμσον.

Η ΕΚΤ αναμένει πως η ετήσια ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα κινηθεί στο 1,9% το 2019 και στο 1,7% το 2020 ύστερα από το 2,1% φέτος, προβλέποντας ουσιαστικά μια επιβράδυνση την επόμενη τριετία. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως «η επίδραση των εμπορικών μέτρων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή