Το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ευρώπη

Το ΔΝΤ χαμηλώνει τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ευρώπη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πολύ πιθανό να αναθεωρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη λόγω των κινδύνων που διατρέχει το παγκόσμιο εμπόριο από την πολιτική προστατευτισμού που ασκεί ο Λευκός Οίκος. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως «κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουμε σε μετριοπαθή προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη». Μέσα στην εβδομάδα, το ινστιτούτο Ifo ήδη ανακοίνωσε μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την ανάπτυξη στη γερμανική οικονομία, που είναι η ισχυρότερη στην Ευρωζώνη.

Πέραν των εντάσεων που καθορίζουν πια τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους, η κ. Λαγκάρντ θεωρεί πως η Ευρωζώνη είναι, επίσης, εκτεθειμένη στις άκαρπες διαπραγματεύσεις του Λονδίνου και των Βρυξελλών για το Brexit. Κίνδυνοι ελλοχεύουν, επίσης, από τη νευρικότητα των αγορών λόγω των σχεδίων της Ιταλίας και άλλων κρατών-μελών να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να λάβουν ανάλογα εισπρακτικά μέτρα. Η κ. Λαγκάρντ είπε πως οι αγορές αντιδρούν άμεσα στην ανακοίνωση κυβερνητικών μέτρων που μπορεί να σηματοδοτούν δημοσιονομική χαλάρωση. Σύμφωνα με το Ifo, o ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2018 από το 2,6% που είχε προβλεφθεί την άνοιξη. Το Ifo αναθεώρησε, ακόμη, προς τα κάτω τις προβλέψεις για το 2019, επίσης, στο 1,8% από το 2,1% που είχε ανακοινωθεί στα τέλη του 2017. «Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από τη γερμανική οικονομία», προειδοποίησε ο Τίμο Βολμερσόιζερ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών προβλέψεων του ινστιτούτου. «Θεωρούμε πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα συνεχίσει να ενισχύεται, αλλά όχι στους ρυθμούς που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια του περυσινού έτους», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή