Αυστηρή προειδοποίηση από την Airbus προς τη βρετανική κυβέρνηση

Αυστηρή προειδοποίηση από την Airbus προς τη βρετανική κυβέρνηση

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αirbus είναι η πρώτη ευρωπαϊκή επιχείρηση η οποία προειδοποιεί απερίφραστα τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι θα σκεφθεί πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από τη χώρα εάν δεν υπάρξει διμερής συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, η κίνηση της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την κ. Μέι, η οποία αγωνίζεται να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Brexit) χωρίς να προκαλέσει κραδασμούς στην οικονομία της.

Εκτός

Με πολύ σκληρή γλώσσα, η Airbus δήλωσε: «Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, χωρίς συμφωνία μετάβασης, τότε θα επέλθει βίαιη διακοπή στην παραγωγή μας». Σε μία τέτοια προοπτική, η εταιρεία θα επανεξετάσει τις επενδύσεις της στη χώρα. «Για να το θέσουμε απλά», όπως διευκρίνισε ο Τομ Γουίλιαμς, ο γενικός διευθυντής του βραχίονα αεροσκαφών Πολιτικής Αεροπορίας της Airbus, «χωρίς συμφωνία δεν έχουμε μέλλον στη Βρετανία». Για λογαριασμό της κορυφαίας αεροναυπηγικής εταιρείας εργάζονται περί τις 14.000 άτομα σε 25 διαφορετικές τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργο τους είναι η κατασκευή πτερύγων για τα αεροσκάφη Airbus. Πέραν αυτών, η εταιρεία διαθέτει ευρύ δίκτυο 4.000 προμηθευτών στη χώρα, υποστηρίζοντας εμμέσως 110.000 θέσεις εργασίας επιπλέον.

Ο Τομ Γουίλιαμς, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για το τι μέλλει γενέσθαι, επισήμανε ότι τα αεροσκάφη Α320 και Α350 έχουν μεγάλη ζήτηση. Οπότε, εάν υπάρξει κώλυμα στη ναυπήγησή τους λόγω Brexit, θα προκληθούν καθυστερήσεις, οι πελάτες θα δυσαρεστηθούν και εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί με ζημίες 1 δισ. ευρώ την εβδομάδα η εταιρεία. Επιπροσθέτως, είναι πολύ πιθανό να ανακύψουν προβλήματα και στα μελλοντικά αεροναυπηγικά σχέδια της Airbus. Λόγου χάριν ο γερμανικός βραχίονας της Αirbus συνεργάζεται με τη γαλλική Dassault Aviation για τη ναυπήγηση της επόμενης γενιάς των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter, θέτοντας εκτός παιχνιδιού την BAE Systems. Η βρετανική εταιρεία επί σειρά ετών ήταν η συνεργάτις της Airbus. «Οσο περνάει ο καιρός και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόσο πιο απογοητευμένοι αισθανόμαστε», τόνισε εν κατακλείδι ο κ. Γουίλιαμς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 4.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή