Κινεζική επίθεση φιλίας σε είκοσι πολυεθνικές

Κινεζική επίθεση φιλίας σε είκοσι πολυεθνικές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευθύνοντες συμβούλους και γενικώς υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών επιστρατεύει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στον εμπορικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ και με επιθέσεις φιλίας επιχειρεί να τους πάρει με το μέρος του. Για τον σκοπό αυτό προσκάλεσε και υποδέχθηκε στο Πεκίνο 20 ηγετικά στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών από τον Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs και τον Χέρμπερτ Ντίες της Volkswagen μέχρι τον Λακσμί Μιτάλ της ArcelorMittal και τον Τόμας Πρίτζκερ του ομίλου ξενοδοχείων Hyatt Hotel.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η συνάντηση μεταδόθηκε επί έξι ολόκληρα λεπτά στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της κινεζικής τηλεόρασης. Οι πανίσχυροι επιχειρηματίες εμφανίστηκαν να παρακολουθούν προσεκτικά τον Κινέζο πρόεδρο κρατώντας σημειώσεις και να τον χειροκροτούν τη στιγμή που για μία ακόμη φορά καταφερόταν εναντίον του προστατευτισμού. Αναπαράγοντας ενώπιον του ακροατηρίου του το προφίλ του ηγέτη μιας Κίνας σύγχρονης και ανοικτής στον έξω κόσμο, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε πως «η μεγάλη πόρτα που άνοιξε η Κίνα δεν θα κλείσει, αλλά θα γίνει μεγαλύτερη και θα ανοίξει περισσότερο». Παράλληλα, έδωσε σειρά υποσχέσεων πολλές από τις οποίες ανταποκρίνονται σε πάγια αιτήματα των δυτικών επιχειρήσεων και προπαντός της Ουάσιγκτον. Ανάμεσά τους η υπόσχεση πως η Κίνα θα εξακολουθήσει να ανοίγει την αγορά της, να καλλιεργεί ένα περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις και να αναβαθμίζει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και να αυξάνει τις εισαγωγές της.

Η κρατική τηλεόραση της Κίνας παρουσίασε, άλλωστε, τα επιχειρηματικά στελέχη να εγκωμιάζουν την ανάπτυξη της Κίνας στο πλαίσιο της συνάντησης, αλλά και να υποστηρίζουν την παγκοσμιοποίηση καλώντας τον υπόλοιπο κόσμο να «κατανοήσει» καλύτερα την ηγεσία της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των λίγων που απέφυγαν να στείλουν εκπροσώπους τους στο Πεκίνο, εναντιώνονται στην πολιτική δασμών του Αμερικανού προέδρου. Εκφράζουν, όμως, παράλληλα, φόβους για το ενδεχόμενο να παγιδευθούν στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει συμμάχους από τον επιχειρηματικό κόσμο, άλλωστε, το Πεκίνο έχει ανακοινώσει σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Από τον Μάρτιο και μετά, έχει απελευθερώσει το ποσοστό που μπορούν να ελέγχουν ξένοι επενδυτές σε εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών όπως οι ασφαλιστικές και οι χρηματιστηριακές.

Το Πεκίνο έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καλλιεργήσει την εντύπωση πως η Κίνα προσφέρει ένα ελκυστικό περιβάλλον για τις ξένες επιχειρήσεις. Σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα, προ ημερών ο υφυπουργός Εμπορίου, Γουάνγκ Σουβέν, συναντήθηκε με στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων και προσπάθησε να τους πείσει να εκθειάσουν την επιτυχία τους στην Κίνα.

Νέες απειλές ΗΠΑ κατά Ε.Ε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χθες εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ε.Ε., που αυτή τη φορά αφορούν δασμούς 20% σε όσα αυτοκίνητα έχουν συναρμολογηθεί στην Ευρώπη, αν αυτή δεν άρει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Στο μεταξύ, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα που αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το κατά πόσον απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ οι εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Ιουλίου ή τον Αύγουστο. Στο μεταξύ, στη διάρκεια της εβδομάδας κι ενώ κλιμακωνόταν ο εμπορικός πόλεμος με την Ε.Ε., την Τουρκία και την Ινδία να ανακοινώνουν αντίποινα στην πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο του Πεκίνου. Η έρευνα φέρει το 57% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα αυξήσει την παρουσία του στην Κίνα εάν αυτή ανοίξει περαιτέρω την αγορά της. Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης αποτελεί ότι οι περισσότερες εκ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων δήλωσαν πως οι κινεζικές ανταγωνίστριές τους είναι εξίσου καινοτόμες ή και πιο καινοτόμες από αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή