Ξεπέρασε τα 70 δολάρια η τιμή του αργού

Ξεπέρασε τα 70 δολάρια η τιμή του αργού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο έως και 3,5% παρουσίασε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας ακόμη και τα 70,53 δολάρια το βαρέλι, διότι οι ΗΠΑ ασκούν ισχυρές πιέσεις σε άλλες χώρες για να σταματήσουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, σύμφωνα με το Reuters και το CNBC. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ενισχυόταν περίπου 1,76%.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν κινήθηκαν σε 1,93 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο από 2,58 εκατ. βαρέλια τον Μάιο. «Οι ΗΠΑ προσπαθούν με τα σχέδιά τους να απομονώσουν το Ιράν», σχολιάζει ο Τζιν Μακ Γκίλιαν της εταιρείας ερευνών Tradition Energy. To Ιράν είναι το κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ με την τρίτη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο, οπότε η μείωση των εξαγωγών από τη χώρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά.

Με οριακή άνοδο έκλεισε χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, σε μια συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές, ύστερα από τις μεγάλες προχθεσινές απώλειες. Τη Δευτέρα, οι χρηματιστηριακές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινήθηκαν στο κόκκινο, λόγω των πληροφοριών ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την επιβολή νέων περιορισμών στις επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 0,29% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,05%. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,37% και ο ιταλικός δείκτης FTSE Mib κατά 0,3%. Ξεχώρισε η μετοχή της γαλλικής Ingenico, της εταιρείας συστημάτων ασφαλείας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σημείωσε άνοδο σχεδόν 6% λόγω των σεναρίων για ενδεχόμενη εξαγορά της από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη 0,14% και 0,43%, αντίστοιχα. Ο κλάδος της τεχνολογίας παρουσίαζε χθες άνοδο μετά την πτώση κατά την προχθεσινή συνεδρίαση. Χθες, η μετοχή της General Electric εκτοξεύθηκε στο +7,8%, διότι η διοίκησή της ανακοίνωσε τα σχέδια για αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της Baker Hughes, της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο. Τους τελευταίους μήνες επικρατεί κλίμα νευρικότητας στις αγορές, διότι οι επενδυτές φοβούνται την κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα, που είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Μεγάλη ένταση επικρατεί και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή