Πωλητήριο σε Baker Hughes από General Electric

Πωλητήριο σε Baker Hughes από General Electric

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H General Electric αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική της Baker Hughes και να καταστήσει ανεξάρτητη τη μονάδα παραγωγής νοσοκομειακού εξοπλισμού, στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας αναδιάρθρωσής της. Ο ηλικίας 126 ετών αμερικανικός κολοσσός, που ήταν κάποτε η αμερικανική εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο επιχειρηματικής ισχύος, θα είναι πλέον πολύ μικρότερος σε μέγεθος. Θα εστιάσει στην παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η GE ελπίζει ότι η νέα δομή θα αποδειχθεί πιο αποδοτική για τους μετόχους της, και αυτήν τη φορά ίσως να τα καταφέρει, διότι χθες η μετοχή της ενισχυόταν σχεδόν κατά 7%, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη από τις παρατηρήσεις που έκανα για την εταιρεία τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε χθες ο Τζον Φλάνερι, διευθύνων σύμβουλος της GE, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας τον περασμένο Αύγουστο, με στόχο να την αναδιαρθρώσει. «Θα προχωρήσουμε σε σαρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο κ. Φλάνερι, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και οικονομικούς αναλυτές. Η GE υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση θα της επιτρέψει να μειώσει το καθαρό χρέος της κατά 25 δισ. δολάρια έως το 2020. Η GE θα πουλήσει το 20% της μονάδας παραγωγής νοσοκομειακού εξοπλισμού και θα καταστήσει τη μονάδα ανεξάρτητη τους επόμενους 12-18 μήνες. Το 80% των εσόδων που θα προκύψουν θα το επιστρέψει στους μετόχους της μέσω αφορολόγητης διανομής μετοχών. Παράλληλα, η εταιρεία θα πουλήσει εντός των επόμενων 2-3 ετών το 62,5% που κατέχει στην Baker Hughes, η οποία προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες άντλησης πετρελαίου. Με τις τελευταίες αλλαγές, η GE θα έχει την ευκαιρία να επιτύχει την ολοκλήρωση του σχεδίου της να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 20 δισ. δολαρίων και πλέον ελπίζει πως η «πιο απλή και ισχυρή» εταιρεία που θα απομείνει θα έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, λειτουργικά κέρδη και απόδοση για τους μετόχους της. Οι χθεσινές αποφάσεις είναι σύμφωνες με τις αλλαγές που ζητούσαν οικονομικοί αναλυτές εδώ και έναν χρόνο. Πέρυσι, η μετοχή της GE είχε υποχωρήσει κατά 47% και φέτος κατά 27% (μέχρι χθες). Το αποτέλεσμα ήταν, από χθες, η GE να μην περιλαμβάνεται στον δείκτη εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones, στον οποίον συμμετείχε από την ίδρυσή του, το 1896. Η εμβληματική εταιρεία δεν θυμίζει σήμερα τον πολυσχιδή όμιλο που κάποτε περιλάμβανε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, μονάδα κατασκευής οικιακών συσκευών, μονάδα κατασκευής πλαστικών, μονάδα χρηματοδότησης κ.λπ. Τα τελευταία χρόνια, ο Τζεφ Ιμελτ, ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της GE, είχε πουλήσει τις μονάδες χρηματοδότησης και καταναλωτικών αγαθών, ενώ ο Φλάνερι έχει συμφωνήσει να πουλήσει τη μονάδα κατασκευής μηχανών τρένου. Μετά την τελευταία αναδιάρθρωση, η GE θα διατηρήσει τον έλεγχο ορισμένων μονάδων της με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά και ορισμένων με τις χειρότερες. Η μονάδα αεροπλοΐας εμφανίζει υψηλά κέρδη, ωστόσο έχει περιοριστεί η κερδοφορία της μονάδας κατασκευής εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, ενώ η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μονοψήφιο περιθώριο κέρδους. «Προχωρούμε επιθετικά ως εταιρεία αεροπλοΐας, ενέργειας και ΑΠΕ, τρεις βιομηχανίες που είναι συμπληρωματικές σε μεγάλο βαθμό, και αναμένεται να έχουν μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον», είπε ο Φλάνερι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή