«Οι διαφορές Ε.Ε. – ΗΠΑ δεν περιορίζονται στο εμπόριο»

«Οι διαφορές Ε.Ε. – ΗΠΑ δεν περιορίζονται στο εμπόριο»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για το «χειρότερο δυνατό σενάριο» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων δεν αφορούν μόνο το εμπόριο. Την ίδια στιγμή, Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατηγορεί την Ε.Ε. για «υποκρισία» στο ζήτημα των δασμών, ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τον Τραμπ στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων θα πλήξει κυρίως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα περιορίσει το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,2%.

«Παρά τις προσπάθειές μας να διατηρήσουμε την ενότητα της Δύσης, οι διατλαντικές σχέσεις βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της πολιτικής του προέδρου Τραμπ», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των «28», ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα. «Δυστυχώς, οι διαφορές επεκτείνονται πέρα από το εμπόριο… Είναι πεποίθησή μου πως, ενώ θα ελπίζουμε για το καλύτερο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε την Ενωσή μας για το χειρότερο δυνατό σενάριο», προειδοποιεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Τραμπ ακολουθεί την πολιτική «Πρώτα η Αμερική», ενώ φαίνεται να στρέφεται συστηματικά κατά της Ε.Ε.

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντιπάθεια του Τραμπ απέναντι την Ενωση οφείλεται στο ότι δεν βλέπει με καλό μάτι τους πολυεθνικούς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ έχει εγκαταλείψει τη συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έχει έρθει σε σύγκρουση με την ευρωπαϊκή πολιτική, μετακινώντας την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, και έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Παράλληλα, εξετάζει την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ε.Ε. Χθες ο Αμερικανός εμπορικός αντιπρόσωπος Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ κατηγόρησε την Ε.Ε. για «υποκρισία», επειδή απάντησε στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και σε αλουμίνιο με το ίδιο νόμισμα. Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη ανησυχεί ολοένα και περισσότερο εταιρείες, κυβερνήσεις και επενδυτές. Ο Ρικάρντο Γκαρσία, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, έχει υπολογίσει πως ενδεχόμενη επιβολή δασμών θα αφαιρέσει 0,2% από το γερμανικό ΑΕΠ το 2019. Την Τρίτη, ο Τραμπ είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μελέτη για τις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρώπη, προσθέτοντας, μάλλον απειλητικά, πως οι δασμοί που επιβάλλουν οι δύο οικονομίες θα έχουν το ίδιο ύψος. Η Ε.Ε. επιβάλλει δασμό 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον επιβάλλει δασμό ύψους 2,5% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή