Η αβεβαιότητα πλήττει τις αγορές της Ευρώπης

Η αβεβαιότητα πλήττει τις αγορές της Ευρώπης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε συνέχεια της πτωτικής πορείας που ακολουθούν από την αρχή της εβδομάδας, λόγω της αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί εξαιτίας της πολιτικής προστατευτισμού που ασκεί η αμερικανική κυβέρνηση. Τα συγκεχυμένα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση Τραμπ από τη μία καθιστούν ηπιότερη τη στάση της απέναντι στην Κίνα και από την άλλη υψώνουν τους τόνους απέναντι στην Ε.Ε., προκαλούν νευρικότητα στις διεθνείς αγορές και απειλούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα του παγκόσμιου εμπορίου. Η προσοχή των επενδυτών είναι, επίσης, στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 διαμορφώνονται περίπου στο 2,1%, έχοντας χάσει χθες το 0,8% της αξίας του. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασε χθες ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των STMicro, Infineon και ASML να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες – 5,1%, 4,2% και 2,9%, αντίστοιχα. Ο Λευκός Οίκος ασκεί ισχυρές πιέσεις στις κινεζικές εταιρείες και στο Πεκίνο που τις στηρίζει, επιβάλλοντας δασμούς και θέτοντας περιορισμούς στις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ. Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών διολίσθησε 2,4%, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Ευρώπη. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 1,39%, ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,97% και ο ιταλικός FTSE Mib κατά 0,58%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ερευνών GfK ανακοίνωσε ότι το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία θα παραμείνει θετικό στη διάρκεια του Ιουλίου, αλλά η κλιμάκωση της εμπορικής αντιπαράθεσης Ε.Ε. και ΗΠΑ θα επηρεάσει σίγουρα τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Το ευρώ ενισχύθηκε χθες κατά 0,10%, στο 1,1569 δολάριο, από το 1,1554 δολάριο μία ημέρα πριν. Στη Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη 0,39% και 0,67%, αντίστοιχα, λίγο πριν από το κλείσιμο. Οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών παρουσίασαν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και τρεις εβδομάδες. Η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε έως και 2,47%, ξεπερνώντας τα 1.700 δολάρια, αφότου ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε την εξαγορά του φαρμακείου PillPach, που επίσης λειτουργεί μέσω Διαδικτύου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή