Λιβύη, Ιράν, μειωμένα αποθέματα οδηγούν το πετρέλαιο σε άνοδο

Λιβύη, Ιράν, μειωμένα αποθέματα οδηγούν το πετρέλαιο σε άνοδο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατελέσφορες αποδεικνύονται έως τώρα οι προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, διότι διάφοροι παράγοντες τις εξωθούν εκ νέου να κινηθούν ανοδικά. Μία εβδομάδα μετά τη νέα συμφωνία που υπέγραψε ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη και η απροσδόκητα μεγάλη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει σε νέα άνοδο τις τιμές. Εχει μεσολαβήσει η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να απομονώσει πλήρως το Ιράν, με παρασκηνιακές αλλά και απροκάλυπτες πιέσεις προς διάφορες χώρες, ώστε να μηδενίσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Ετσι, η τιμή του Brent επανήλθε χθες σε επίπεδα άνω των 78 δολαρίων το βαρέλι, ενώ του αργού ΗΠΑ πλησίαζε το απόγευμα τα 74 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές είχαν πάρει την ανιούσα από την Τετάρτη, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ουσιαστικά με κυρώσεις όσες χώρες δεν διακόψουν πλήρως τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου έως τις 4 Νοεμβρίου. Στην αρχή της εβδομάδας, άλλωστε, η αμερικανική κυβέρνηση απέκλεισε κάθε πιθανότητα να παραχωρήσει εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες ή χώρες που χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοσθούν στη νέα κατάσταση και να στραφούν σε άλλους προμηθευτές. Σημειωτέον ότι ο Λευκός Οίκος κάλεσε προ ημερών τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου να αναπληρώσουν το κενό που θα αφήσει το ιρανικό πετρέλαιο, αυξάνοντας την παραγωγή τους. Ηδη οδεύουν προς την πλήρη διακοπή των εισαγωγών τους από το Ιράν ορισμένες βιομηχανίες της Ιαπωνίας, όπως η Fuji Oil Co., και ορισμένες της Ταϊβάν, όπως η Petrochemical Corp . Διαβλέποντας την επικείμενη απομόνωση της Τεχεράνης, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου προέβαλε αρχικά εντονότατες αντιρρήσεις στην πρόταση του Ριάντ και της Μόσχας για αύξηση της παραγωγής, όταν ετέθη προ ημερών το θέμα στη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Υποχώρησε, όμως, στη συνέχεια, έπειτα από κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του.

Εξίσου καθοριστικός παράγοντας έχει αποδειχθεί τις τελευταίες ημέρες η απόφαση που έλαβε η διεθνώς αναγνωρισμένη Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου από σειρά λιμανιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού της, του Ες Σίντερ. Ο παρατεταμένος εμφύλιος στη Λιβύη έχει οδηγήσει στη διχοτόμηση της χώρας, σε δυτικό και το ανατολικό τμήμα, καλλιεργώντας αβεβαιότητα ως προς τις δυνατότητές της να διατηρήσει ένα επίπεδο εξαγωγών πετρελαίου. Η παραγωγή της έχει, άλλωστε, μειωθεί περίπου σε 700.000 βαρέλια την ημέρα από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα οποία ανερχόταν πριν από τις συγκρούσεις. «Εχουμε ξαναδεί πόσο μεγάλος είναι ο αντίκτυπος της Λιβύης στην αγορά», σχολιάζει ο Ολε Σλοθ Χάνσεν, επικεφαλής της μονάδας εμπορευμάτων στη Saxo Bank της Κοπεγχάγης. Μιλώντας στο Bloomberg ο ίδιος αναλυτής, προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα καταλήξει να αναζητά πετρέλαιο αλλού, εφόσον παραταθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν και υπάρχει συνεχώς κίνδυνος πτώσης της παραγωγής στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου της αμερικανικής κυβέρνησης μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 9,89 εκατ. βαρέλια, αιφνιδιάζοντας την αγορά που περίμενε μείωση μόνο κατά 3 εκατ. βαρέλια, όπως, άλλωστε, κατέδειξαν πρόσφατες έρευνες μεταξύ παραγόντων του κλάδου. Παράλληλα, στον ταμιευτήρα της Οκλαχόμας τα αποθέματα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά περίπου 2,7 εκατ. βαρέλια, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» φτάνοντας τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. «Αναμφίβολα, η αγορά πλήττεται εκ νέου από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την προσφορά πετρελαίου», τονίζει ο Στίβεν Ινες, αναλυτής της Oanda Corp επί θεμάτων Ασίας – Ειρηνικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή