Γλιτώνει μέχρι νεωτέρας τους αμερικανικούς δασμούς ο Nord Stream-2

Γλιτώνει μέχρι νεωτέρας τους αμερικανικούς δασμούς ο Nord Stream-2

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ, για το ότι η Ουάσιγκτον, προς το παρόν δεν θα επιβάλλει κυρώσεις σε ξένες εταιρείες που σχετίζονται με έργα κατασκευής αγωγών. Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Άνικα Άϊχορν.

«Είχαμε δηλώσει και παλαιότερα ότι απορρίπτουμε τις εξωχώριες κυρώσεις. Αυτό αφορά όλες τις χώρες και όλες τις πτυχές. Στην περίπτωση της Ρωσίας αυτό που έγινε, είναι ότι κάναμε διαπραγματεύσεις με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά. Και πήραμε την υπόσχεση της αμερικανικής πλευράς, αφού πρωτίστως συζητήθηκαν τα έργα που σχετίζονται με τους αγωγούς, που λέει, ότι προς το παρόν στα έργα αυτά δεν θα επιβληθούν κυρώσεις» δήλωσε η Άϊχορν.

«Οι ΗΠΑ μας είπαν, ότι προς το παρόν δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου» διευκρίνισε η Άϊχορν, η οποία ωστόσο δεν μπορούσε να δώσει μια απάντηση για τα τι υπονοεί με την διατύπωση «προς το παρόν».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά έγιναν αμέσως, αφότου οι ΗΠΑ ψηφίσαν τον νόμο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ο οποίος θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει και τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Μερικές τοποθετήσεις είχαν διατυπωθεί με τρόπο μη κατανοητό για την γερμανική πλευρά, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο ζήτησε διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ είχε υπογράψει στις 2 Αυγούστου του 2017 τον νόμο CAATSA (σ.σ. νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)», ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή