ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς κάνει»

«Δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς κάνει»

Η φημισμένη εταιρεία κατασκευής μοτοσικλετών Harley-Davidson έγινε είδηση αυτήν την εβδομάδα, όταν ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει εκτός ΗΠΑ τμήμα της παραγωγής της, εξαιτίας του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Και ο Ντόναλντ Τραμπ «έβγαλε» είδηση όταν επιτέθηκε στην εταιρεία «στην οποία έχω φανεί πολύ καλός», κατηγορώντας την πως «έχει παραδοθεί» στην Ευρώπη. Οπότε την απείλησε με τιμωρία: «Θα φορολογηθεί όπως ποτέ πριν». Η περίπτωση της Harley-Davidson αποτελεί πρώιμο παράδειγμα των κινήτρων που έχει δημιουργήσει ο επικείμενος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ, ο οποίος θα πλήξει πολύ περισσότερες αμερικανικές εταιρείες και εργάτες απ’ όσους φαίνεται να πιστεύουν ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του. Πρόκειται περί ένδειξης των υστερικών αντιδράσεων που μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουν ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του, καθώς αρχίζει να γίνεται αντιληπτός ο αρνητικός αντίκτυπος
των πράξεών τους. Υστερία την οποία οι άλλες χώρες θα θεωρήσουν ασφαλώς ένδειξη θεμελιώδους αδυναμίας του Αμερικανού προέδρου. Οσα λένε οι υποτιθέμενοι ειδικοί του Τραμπ σχετικά με την υπόθεση, επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι ουδείς στην κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς κάνει. Οσον αφορά στον εμπορικό πόλεμο: Μέχρι τώρα είμαστε μάρτυρες των πρώτων αψιμαχιών σε μια υπόθεση που μπορεί να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσα έχουν ήδη συμβεί δεν είναι αμελητέα. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας άνοδο των τιμών τους στο εσωτερικό της χώρας. Οι εμπορικοί μας εταίροι, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν ανακοινώσει ότι θα ανταποκριθούν με δασμούς σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα.

Η Harley είναι μία από τις εταιρείες που υφίστανται τις συνέπειες των δασμών των ΗΠΑ και των αντιποίνων από τους εμπορικούς εταίρους τους. Πληρώνει πιο ακριβά για να αποκτήσει πρώτες ύλες και είναι αντιμέτωπη με δασμούς στις μοτοσικλέτες που εξάγει. Δεδομένων αυτών των πιέσεων που δέχεται από διάφορες κατευθύνσεις, είναι κατανοητή η απόφαση της διοίκησης να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό, δηλαδή σε μέρη που ο χάλυβας είναι φθηνός και οι πωλήσεις στην Ευρώπη δεν θα υπόκεινται σε δασμούς.

Αν και το σκεπτικό της Harley είναι κατανοητό σε όλους, φαίνεται πως δεν είναι στον Αμερικανό πρόεδρο. Επειδή «φλέρταρε» με τα στελέχη της εταιρείας και εφάρμοσε μια φορολογική μεταρρύθμιση που συμφέρει τις επιχειρήσεις, ο κ. Τραμπ θεώρησε πως η Harley είναι υποχρεωμένη στον Λευκό Οίκο και δεν έχει το δικαίωμα να αντιδρά στις πολιτικές επιλογές του. Και νομίζει, επίσης, πως μπορεί να τιμωρεί τις εταιρείες που τον δυσαρεστούν. Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Τραμπ να καταφέρει να εκφοβίσει τη Harley-Davidson, με αποτέλεσμα η διοίκηση να μη μεταφέρει, τελικά, κάποιες από τις μονάδες παραγωγής εκτός ΗΠΑ. Προς το παρόν, όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αντιληπτό. Μόνον κάποιες εκατοντάδες θέσεις εργασίες διακυβεύονται στην περίπτωση της Harley. Πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας, περίπου 10 εκατ., εξαρτώνται από τις εξαγωγές των ΗΠΑ και κινδυνεύουν να χαθούν από την εμπορική πολιτική που ασκεί σήμερα ο Λευκός Οίκος. Ακόμη και ο εκφοβισμός του Ντόναλντ Τραμπ μέσω μηνυμάτων στο Twitter δεν μπορεί να συγκρατήσει τις επιπτώσεις της πολιτικής του.

Τι συμβουλές δίνουν οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου στον Αμερικανό πρόεδρο; Ποιοι οικονομολόγοι; Δεν έχουν μείνει και πολλοί στην κυβέρνηση. Ο Κέβιν Χάσετ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων, ισχυρίζεται πως η κίνηση της Harley δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, διότι υπερκαλύπτεται από την επιστροφή της παραγωγής των αμερικανικών εταιρειών, χάριν της μειώσεως της φορολογίας. Αυτό θα ήταν ωραίο αν ήταν αληθινό. Δεν παρατηρείται, όμως, μεγάλη επιστροφή της παραγωγής από το εξωτερικό. Γίνονται κάποιες κινήσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων αλλά όχι της παραγωγής.