«Οχι» Ιταλίας στην Κομισιόν για τη λήψη νέων μέτρων

«Οχι» Ιταλίας στην Κομισιόν για τη λήψη νέων μέτρων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να λάβει διορθωτικά μέτρα στη διάρκεια του τρέχοντος οικονομικού έτους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, ενώπιον μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσέθεσε, επίσης, ότι προτίθεται να χαλαρώσει τον στόχο για το διαρθρωτικό έλλειμμα το 2019, διότι είναι «υπερβολικός».

Η Κομισιόν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από την Ιταλία να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα επιπλέον κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ το 2018. Ο κ. Τρία είχε δηλώσει ότι «αν χρειαστεί» η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Κομισιόν. Χθες είπε πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, στα επίπεδα του κυμαίνεται σήμερα, ικανοποιεί τον στόχο που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση. Χαρακτήρισε, μάλιστα, υπερβολικό τον στόχο για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2019 στο 0,8% του ΑΕΠ, αντί του 1,6% που αναμένεται να έχει καταγραφεί έως τα τέλη του έτους.

Ο κ. Τρία δήλωσε, επίσης, ενώπιον μελών του ιταλικού Κοινοβουλίου, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω η επίσημη πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,5% μέσα στο 2018. Η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά σκοπεύει να ζητήσει από την Κομισιόν την έγκριση για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να υλοποιήσει το οικονομικό της πρόγραμμα, συμπλήρωσε ο κ. Τρία. Δεσμεύθηκε, ωστόσο, ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο (η διαφορά εσόδων-εξόδων του προϋπολογισμού, αν αφαιρεθούν οι έκτακτες δαπάνες και οι επιπτώσεις από την αύξηση ή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας) δεν θα οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους.

Εδώ και πολύ καιρό, η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 130,7% ως προς το ΑΕΠ το 2018 και στο 129,7% το 2019, λόγω της ενίσχυσης των ρυθμών ανάπτυξης στην οικονομία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει από το 2,3% το 2017 στο 1,7% το 2018 και το 2019, υπό την «προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική».

Ο κ. Τρία, ωστόσο, δήλωσε χθες πως το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει τη πρόταση της κυβέρνησης για την επιβολή «ενιαίου φορολογικού συντελεστή», στο πλαίσιο ενός «συνεκτικού σχεδίου δαπανών». Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις επιχειρήσεις το 2018 και στο 20% για τα νοικοκυριά το 2019, επισημαίνει το πρακτορείο AΝSA. Ηταν μία από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, που σήμερα έχει αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών. Ο κ. Τρία τόνισε, επίσης, ενώπιον των μελών της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι δεν προβλέπεται να επιβληθεί φόρος στα ακίνητα.

Βραχυχρόνιες συμβάσεις

Η ιταλική κυβέρνηση πέρασε νόμο που καθιστά δυσχερείς τις προσλήψεις με βραχυχρόνιες συμβάσεις, ενώ προβλέπονται κυρώσεις για τις εταιρείες που μεταφέρονται στο εξωτερικό, παρότι έλαβαν κρατικά κεφάλαια στήριξης. «Με αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε προηγούμενους νόμους που ενέτειναν την ανασφάλεια στον χώρο εργασίας», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το νομοσχέδιο είναι ηπιότερο έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο προϋπολογισμός της Ιταλίας. Οι αγορές φαίνεται να μην αντέδρασαν αρνητικά στο νομοσχέδιο. Ο χρηματιστηριακός δείκτης FTSE Mib σημείωνε χθες άνοδο και το spread μεταξύ των γερμανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης, στις 231.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εταιρείες που έλαβαν κρατική στήριξη την τελευταία πενταετία και αποφάσισαν μετά να εγκαταλείψουν τη χώρα θα επιβαρύνονται με πρόστιμο τετραπλάσιο των κονδυλίων που εισέπραξαν από το δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή