Εξίσου ολέθριος με την ύφεση το 2008-2009 μπορεί να είναι ο εμπορικός πόλεμος

Εξίσου ολέθριος με την ύφεση το 2008-2009 μπορεί να είναι ο εμπορικός πόλεμος

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποβεί εξίσου ολέθριος για την παγκόσμια οικονομία με την ύφεση κατά την περίοδο 2008-2009. Σε αυτήν την προειδοποίηση προέβησαν χθες τρεις Γάλλοι οικονομολόγοι-μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίοι μελέτησαν ποιες θα είναι οι συνέπειες για μεγάλες και μικρές οικονομίες εάν οι χώρες επιβάλουν δασμούς 60% στα προϊόντα των άλλων χωρών και, παράλληλα, θέσουν περιορισμούς στις εισαγωγές υπηρεσιών.

Σε έκθεσή τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι οικονομολόγοι Φιλίπ Μαρτέν, Σεμπαστιέν Ζαν και Αντρέ Σαπίρ προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για τις επιπτώσεις κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο Ντόναλντ Τραμπ κατά όλων των εμπορικών του εταίρων. Επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του προστατευτισμού και η επέκτασή του σε παγκόσμιο επίπεδο». Προβλέπουν ότι, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οι τρεις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα, θα δουν να μειώνεται το ΑΕΠ τους κατά 3%. Για τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου, αυτή η απώλεια μεταφράζεται σε μείωση των εισοδημάτων τους ετησίως κατά 1.250 ευρώ κατά μέσον όρο. Και αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι σχετικά προστατευμένα επειδή ακριβώς συμμετέχουν στην ενιαία αγορά, το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες και φτωχότερες χώρες που έχουν ανοιχτές αγορές.

Τα πορίσματα της έρευνας των τριών Γάλλων οικονομολόγων διαψεύδουν τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου πως μόνον η Ε.Ε. και η Κίνα θα είναι τα θύματα ενός εμπορικού πολέμου. Οπως υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της έρευνας σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής τής εν λόγω ομάδας οικονομικών συμβούλων, Φιλίπ Μαρτέν, «οι απώλειες θα είναι πιο μεγάλες όσο πιο μικρές και ανοικτές είναι οι χώρες, καθώς θα πληγούν περισσότερο από την αύξηση του κόστους παραγωγής και από την αύξηση της τιμής καταναλωτή, αλλά και από το γεγονός ότι θα χάσουν την πρόσβαση σε ορισμένες αγορές». Ειδικότερα, χώρες όπως ο Καναδάς, η Ελβετία, το Μεξικό ή ακόμα και η Νότιος Κορέα ενδέχεται να δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται κατά 10% σε περίπτωση ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Η κλιμάκωσή του θα πλήξει επίσης την αγοραστική δύναμη και την απασχόληση, ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει στην επιβολή πολύ πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, όταν οι κεντρικές τράπεζες θα επιχειρήσουν να θωρακίσουν τις οικονομίες από τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Για να μπορέσει να θωρακιστεί, οι τρεις οικονομολόγοι συνιστούν στην Ε.Ε. να χαράξει αμυντική στρατηγική, στρεφόμενη σε πολυμερείς συμφωνίες για το εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή