Συμβιβασμό για τα αυτοκίνητα προτείνουν οι Αμερικανοί

Συμβιβασμό για τα αυτοκίνητα προτείνουν οι Αμερικανοί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέξοδο από τη μάχη των δασμών και των αντιποίνων πρότεινε ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, στους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, και αυτοί με τη σειρά τους δήλωσαν ότι τους «φάνηκε ενδιαφέρουσα». Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σε μυστική συνάντησή του με τους διευθύνοντες συμβούλους των Daimler, BMW και Volkswagen, ο κ. Γκρένελ πρότεινε την εκατέρωθεν και πλήρη κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Εν ολίγοις, δήλωσε πως δεν θα υπάρχει καμία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το εμπόριο αυτοκινήτων αν καταργήσουν τους δασμούς στα αυτοκίνητα τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ. Ερωτώμενη σχετικά η Γερμανίδα καγκελάριος, έσπευσε να εκφράσει την υποστήριξή της στην πρόταση Γκρένελ, αλλά προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει «κοινή ευρωπαϊκή θέση» γι’ αυτό και θα ασχοληθεί με το θέμα.

Δεν ήταν, πάντως, η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο έριξε στο τραπέζι μια τέτοια πρόταση, απευθυνόμενος στους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η πρόταση φαίνεται να συμφέρει και τις δύο πλευρές, καθώς προσφέρει εναλλακτική στην Ε.Ε. και της δίνει τη δυνατότητα να αποφύγει τους δασμούς 20% που απείλησε να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε όσα αυτοκίνητα έχουν παραχθεί ή συναρμολογηθεί στην Ε.Ε. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμαρτυρηθεί πως βλέπει στη Νέα Υόρκη να κυκλοφορούν αμέτρητα ευρωπαϊκά, και κατά κύριο λόγο γερμανικά, αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, να δεχθεί την κριτική ότι πολλά από αυτά έχουν παρασκευασθεί από Αμερικανούς εργάτες σε εργοστάσια εντός των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας έχουν μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ, όπου παρήγαγαν πέρυσι 804.000 οχήματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ζήτημα των δασμών, υπάρχει μεγάλη δυσαναλογία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. επιβάλλει δασμούς 10% σε όσα αυτοκίνητα εισάγει από τις ΗΠΑ, όταν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα είναι μόλις 2,5%. Εκτοξεύονται, βέβαια, στο 25% όταν πρόκειται για εισαγωγές ευρωπαϊκών φορτηγών. Τα επιβατικά αυτοκίνητα που εισάγει η Ε.Ε. από τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν σε αξία τα 6,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου έτους, όταν οι εξαγωγές της Ε.Ε. στις ΗΠΑ ανήλθαν πέρυσι στα 37 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ένωση ευρωπαϊκών βιομηχανιών ACEA, που έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες. Η ένωση γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA αναφέρει πως τα μέλη της εξήγαγαν πέρυσι 657.000 οχήματα στις ΗΠΑ. Αν συνυπολογισθούν και οι εξαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων, κινητήρων και αυτοκινήτων καθώς και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αξία τους έφθασε τα 31,2 δισ. ευρώ το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή