Με σκληρά αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα τις ΗΠΑ

Με σκληρά αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα τις ΗΠΑ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο κατηγόρησε χθες την Αμερική ότι «ανοίγει πυρ» κατά του υπόλοιπου κόσμου, με τους δασμούς που επιβάλλει στα προϊόντα άλλων χωρών. Προειδοποίησε, μέσω δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του, ότι θα περάσει στην αντεπίθεση αν θιγούν τα κινεζικά συμφέροντα. Ανεβαίνουν έτσι πάλι οι τόνοι, ενώ σήμερα αναμένεται να επιβληθούν δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, όπως έχει εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το Πεκίνο τόνισε ότι «δεν θα ρίξει την πρώτη σφαίρα», αλλά χθες η κινεζική υπηρεσία τελωνείων έκανε γνωστό πως τα αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα θα ενεργοποιηθούν μόλις επιβληθούν οι δασμοί στα κινεζικά.

Μιλώντας σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, προειδοποίησε πως οι δασμοί θα πλήξουν την παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς, αλλά και όσες ξένες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Κίνα. «Αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς, στην πραγματικότητα θα αυξήσουν τους δασμούς σε επιχειρήσεις όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών και των αμερικανικών», υπογράμμισε ο κ. Γκάο. Προσέθεσε, επίσης, πως «η Κίνα δεν θα λυγίσει στις απειλές και στους εκβιασμούς», αλλά θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο και τις πολυμερείς συμφωνίες. Ερωτώμενος αν θα βρεθούν στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, ο κ. Γκάο υποστήριξε ότι οι κινεζικές αρχές θα προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ξένων εταιρειών στη χώρα. Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι το Πεκίνο θα εκτιμήσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να τις μετριάσουν. Το 59% των κινεζικών προϊόντων στα οποία αναμένεται να επιβληθούν δασμοί σήμερα, αφορά ξένες εταιρείες που παράγουν εντός Κίνας. Μεγάλο τμήμα από αυτό το 59% αφορά αμερικανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχουν καταβληθεί προσπάθειες για νέα προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και για έναν νέο γύρο συνομιλιών. Ο κ. Λου αρκέστηκε να απαντήσει πως η Κίνα «ασφαλώς δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της όταν θίγονται». Σύμφωνα, πάντως, με τον Γκούο Σουκίνγκ, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής κινεζικών τραπεζών και ασφαλιστικών, ο εμπορικός πόλεμος δεν πρόκειται να αναστείλει τη μεταρρυθμιστική πορεία της Κίνας. Παραδέχθηκε, μάλιστα, πως «τα τελευταία 40 χρόνια, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προσέκρουσε σε πολλά εμπόδια». Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ότι η απόφαση μεγάλων οικονομιών να επιβάλουν δασμούς μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και οι επιπτώσεις να αρχίσουν να γίνονται άμεσα αισθητές.

Την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου τροφοδότησε, εντός της εβδομάδας, η απόφαση κινεζικού δικαστηρίου να απαγορεύσει στην αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών Micron Technology να πουλάει τα προϊόντα της στην Κίνα. Η ανάπτυξη ενός αμιγώς κινεζικού τομέα ημιαγωγών αποτελεί για το Πεκίνο έναν από τους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος «Made in China 2025».

Aισθητός αντίκτυπος

Αν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου περιορισθεί στο πρώτο κύμα δασμών και αντιποίνων, δηλαδή σε εκατέρωθεν δασμούς σε προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, τότε απλώς θα μειωθεί η ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,2% το επόμενο έτος. Στην εκτίμηση αυτή καταλήγει σχετική μελέτη του Bloomberg Economics. Σύμφωνα με τον Τομ Ορλικ, οικονομολόγο του Bloomberg, η Κίνα ίσως δεν είναι αυτή που θα πληγεί στον μέγιστο βαθμό από τους δασμούς που θα επιβάλει η Ουάσιγκτον στα κινεζικά προϊόντα. Ο εν λόγω οικονομολόγος εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στις γειτονικές ασιατικές οικονομίες, διότι προμηθεύουν την Κίνα με ανταλλακτικά και τμήματα βιομηχανικών προϊόντων που εξάγει.

Στην περίπτωση που μειώνονται οι εξαγωγές της Κίνας κατά 10%, το πλήγμα θα είναι πολύ ισχυρότερο για χώρες όπως η Ταϊβάν, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα.

Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει μελέτη οικονομολόγων της Pictet Asset Management, σύμφωνα με την οποία ιδιαίτερα ευάλωτες στον εμπορικό πόλεμο μπορεί να αποδειχθούν οι οικονομίες της Ταϊβάν, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή