Παράπλευρες απώλειες για τρίτες χώρες και αύξηση του πληθωρισμού από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Παράπλευρες απώλειες για τρίτες χώρες και αύξηση του πληθωρισμού από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιπτώσεις σε τρίτες χώρες ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα θα είναι μεγαλύτερες από τις άμεσες συνέπειες που θα υποστούν οι δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Κίνδυνοι ανακύπτουν από την άνοδο των τιμών στην πραγματική οικονομία, ενώ κραδασμούς θα υποστούν οι οικονομίες της Ασίας που συνδέονται με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα του Πεκίνου θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό στην παγκόσμια οικονομία από 0,1 έως 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία Pictet Asset Management, αύξηση των δασμών της τάξεως του 10% στο αμερικανικό εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα την παγκόσμια οικονομία και να ανακόψει την κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά 2,5% σε διεθνές επίπεδο.

Αρνητικά θα επηρεαστούν, επίσης, οι οικονομίες της Νότιας Κορέας, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της τράπεζας DBS στη Σιγκαπούρη, το 2018 η ανάπτυξη στην οικονομία της Νότιας Κορέας θα επιβραδυνθεί κατά 0,4%, και κατά 0,6% στις οικονομίες της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης. Κατά 0,8% εκτιμάται ότι θα ανακοπεί η ανάπτυξη στη Σιγκαπούρη. Αυτές οι επιπτώσεις εκτιμάται πως θα είναι διπλάσιες μέσα στο 2019. Σε πιο ευάλωτη θέση μπορεί να βρεθεί, επίσης, η οικονομία της Μαλαισίας, που εξαρτάται από τη μεταποίηση, συγκρινόμενη με την οικονομία του Χονγκ Κονγκ.

Παρότι ΗΠΑ και Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Χονγκ Κονγκ, η οικονομία του βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών που δεν επιβαρύνονται με δασμούς. Μία ακόμη διάσταση των έμμεσων επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας παρουσιάζει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον. Σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών από τις ΗΠΑ στην Κίνα προέρχονται από εταιρείες με ξένα κεφάλαια.

H Daimler, μητρική της Mercedes, προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι θα επηρεαστεί η κερδοφορία της επειδή εξάγει μέρος της παραγωγής της από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Αν και ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία που διαμαρτυρήθηκε για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας, δεν είναι η μοναδική. Προβλήματα, ενδεχομένως, να ανακύψουν και για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η αβεβαιότητα που σκεπάζει το παγκόσμιο εμπόριο θα αναγκάσει τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες να αναθεωρήσουν την έκθεση που έχουν σε συγκεκριμένους κλάδους όπως είναι ο αγροτικός ή ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. Επιφυλακτικές σε νέες επενδύσεις θα είναι, επίσης, οι επιχειρήσεις, ενώ διστακτικοί μπορεί να γίνουν και οι καταναλωτές λόγω της ανόδου των τιμών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή