Οικολογική επενδύτρια η Τράπεζα της Αγγλίας

Οικολογική επενδύτρια η Τράπεζα της Αγγλίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εκκλησία της Αγγλίας προειδοποίησε χθες ότι θα ρευστοποιήσει επενδύσεις σε εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον, αν δεν λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αναλαμβάνοντας ρόλο επενδυτικού ακτιβιστή, η Εκκλησία της Αγγλίας ξεκαθάρισε ότι αν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν συμμορφωθούν με τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή δεν θα έχουν καμία θέση στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια, συνολικού ύψους 12 δισ. στερλινών ή 13,5 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρέπει εμπράκτως να πείσουν ότι είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν το καυτό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Διαφορετικά, η Εκκλησία της Αγγλίας θα τις αποκλείσει από τα χαρτοφυλάκιά της έως το 2023. Απόφαση που ελήφθη με 374 ψήφους υπέρ και μόνον 4 κατά, όπως αναφέρεται από το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Αγγλίας αναφέρεται ότι «ζωτικό κομμάτι των ευθυνών μας είναι να διαφυλάξουμε το δημιούργημα του Θεού». Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση για το 2017, η Εκκλησία της Αγγλίας έχει ήδη μειώσει τις επενδύσεις της σε μετοχές των κλάδων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο 4,48% του χαρτοφυλακίου της. Αναλυτικότερα, η Εκκλησία της Αγγλίας διαχειρίζεται επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της τάξεως των 8,3 δισ. στερλινών, συνταξιοδοτικό ταμείο με κεφάλαια 2,3 δισ. στερλινών και διατηρεί, επίσης, 2 δισ. στερλίνες σε διάφορα επενδυτικά κεφάλαια. Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο δίκτυο της Εκκλησίας της Αγγλίας περιλαμβάνονται 16.000 εκκλησίες, 12.500 ενορίες και 20.000 κληρικοί. Το 93% των εκκλησιών στηρίζουν τράπεζες τροφίμων και το 38% καταφύγια διανυκτέρευσης για αστέγους. Οι συνολικές δωρεές της Εκκλησίας της Αγγλίας έφθασαν πέρυσι τα 226,2 εκατ. στερλίνες, ενώ το κόστος των συντάξεων διαμορφώθηκε στα 82,2 εκατ. στερλίνες. Η μισθοδοσία των κληρικών έφθασε στο 0,9 εκατ. στερλίνες.

Στην έκθεση της Εκκλησίας της Αγγλίας για το 2017 αναφέρεται ότι οι συνολικές αποδόσεις κινήθηκαν στο 7,1%. Στο 9,4% έφθασαν οι αποδόσεις των επενδύσεων με ορίζοντα 30 ετών. Τονίζεται, επίσης, ότι οι περυσινές αποδόσεις ήταν ισχυρές λόγω της ανάκαμψης της στερλίνας, ιδιαίτερα έναντι του δολαρίου μετά την κατάρρευσή της προ διετίας. Το 22,7% των κεφαλαίων της είναι επενδεδυμένο στα διεθνή χρηματιστήρια και το 10,1% σε μετοχές βρετανικών εταιρειών. Η οικονομική υπηρεσία της έχει επενδύσει σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιτυγχάνοντας πέρυσι αποδόσεις 7%. Ενα από τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας της Αγγλίας είναι η περιοχή του Χάιντ Παρκ, στην οποία διαθέτει 1.700 κτίρια για επαγγελματική χρήση και κατοικίες. Το Χάιντ Παρκ θεωρείται από τα περιζήτητα μέρη σε ολόκληρο το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή