Προειδοποιήσεις Βίσκο για την ιταλική οικονομία

Προειδοποιήσεις Βίσκο για την ιταλική οικονομία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσοχή και σύνεση συνιστά ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Ινιάτσο Βίσκο στην κυβέρνηση της χώρας του, για να μη χαθεί ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Κύριος στόχος είναι να θωρακιστεί η Ιταλία, διότι η οικονομία της είναι πολύ πιο ευάλωτη σήμερα σε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση σε σχέση με μία δεκαετία πριν, δήλωσε ο κ. Βίσκο σε συνάντηση τραπεζιτών στη Ρώμη. Διαφορετική είναι η στάση που υιοθετεί ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και παρ’ ολίγον Οικονομικών Πάολο Σαβόνα – ενδεικτική του ευρωσκεπτικισμού που χαρακτηρίζει τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα 5 Αστέρων.

Λίγο μετά την τοποθέτηση του Ινιάτσο Βίσκο, ο κ. Σαβόνα δήλωσε ότι η Ιταλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για «όλα τα ενδεχόμενα». Επειτα από αυτά τα σχόλια, το κόστος δανεισμού της ιταλικής οικονομίας σημείωσε άνοδο στην αγορά των κρατικών ομολόγων, ενώ πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μιλάνου. Ο 81χρονος πρώην καθηγητής Οικονομικών υποστηρίζει σε βιβλίο του που εκδόθηκε φέτος ότι η είσοδος της Ιταλίας στην Ευρωζώνη ήταν «ιστορικό λάθος». Ο κ. Σαβόνα επρόκειτο να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, αλλά η υποψηφιότητά του προσέκρουσε στη σθεναρή αντίδραση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά προγραμματίζει τη μείωση της φορολογίας, με την επιβολή ενιαίου συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις και 20% για τα νοικοκυριά. Δρομολογεί, παράλληλα, την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Την περασμένη εβδομάδα, ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες των εταίρων της, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών. Μίλησε για τη σταδιακή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, χωρίς να εκτροχιαστεί η δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Ο κ. Βίσκο δήλωσε ότι η μείωση των φόρων και η αύξηση των δημοσίων δαπανών προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, ενώ θα οδηγήσουν και στη διόγκωση του δημόσιου χρέους. Στο 132% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά το ελληνικό. «Σαφώς υπάρχει ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιλεχθούν προσεκτικά και να εφαρμοστούν ώστε να μας δώσουν θετικά αποτελέσματα», είχε δηλώσει ο κ. Βίσκο σε προηγούμενη συνέντευξη. «Υπάρχει», είχε προσθέσει, «ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με πολλή προσοχή». Ο κ. Βίσκο είπε, τέλος, ότι η μείωση των κόκκινων δανείων προχωρεί ικανοποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή