Τα εισιτήρια στη Γερμανία αυξήθηκαν εξαιτίας έλλειψης ανταγωνισμού

Τα εισιτήρια στη Γερμανία αυξήθηκαν εξαιτίας έλλειψης ανταγωνισμού

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση σημειώνεται στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στη Γερμανία, μετά την κατάρρευση της Air Berlin πριν από έναν χρόνο, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt Global. Κατά 45,6% ενισχύθηκαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για τα δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων στις εργάσιμες ημέρες από το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Mydealz. Τα εισιτήρια για αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυξήθηκαν 15,2%, ενώ στο μέσο της εβδομάδας αυξήθηκαν κατά 7%. Οπως επισημαίνεται από τη Mydealz, 19 από τα 50 δρομολόγια που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα εκτελέστηκαν από μόνον μια αεροπορική εταιρεία, με τις αυξήσεις των τιμών να υπολογίζονται στο 33,5%, κατά μέσον όρο.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο. Η βρετανική Easyjet, η οποία απέκτησε τον έλεγχο αρκετών δραστηριοτήτων της Air Berlin, επεκτείνει την παρουσία της στη Γερμανία. Ετσι αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός για τη Lufthansa και άλλες μικρότερες αεροπορικές εταιρείες.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων της Air Berlin πέρασε στην κυριότητα της ανταγωνίστριας Lufthansa. Σήμερα, η Eurowings, θυγατρική της Lufthansa στην αγορά φθηνών εισιτηρίων, είναι μία από τις αεροπορικές εταιρείες που αποκτούν αεροσκάφη της Air Berlin. Η μεταφορά των αεροσκαφών στην Eurowings θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, βοηθώντας στην αποκατάσταση της λειτουργίας της. Η Eurowings βρέθηκε στο επίκεντρο δριμείας κριτικής διότι καθυστέρησε ή ακύρωσε την εκτέλεση δρομολογίων, επειδή δεν κατάφερε να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Air Berlin.

Τον περασμένο Αύγουστο, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Air Berlin προέβη σε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της, έπειτα από απόφαση της Etihad Airways, ενός από τους μεγαλύτερους μετόχους της, να μη τη στηρίξει οικονομικά μία ακόμη φορά. Τότε, η γερμανική κυβέρνηση είχε χορηγήσει δάνειο 150 εκατ. ευρώ για να συνεχίσει να εκτελεί δρομολόγια το επόμενο χρονικό διάστημα. Τον Οκτώβριο ανακοινώθηκε ότι η Lufthansa απέκτησε το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων της ανταγωνίστριας Air Berlin. Αγόρασε 81 αεροσκάφη της Air Berlin έναντι 210 εκατ. ευρώ, προσφέροντας εργασία σε 3.000 από τους 8.500 υπαλλήλους της χρεοκοπημένης αεροπορικής εταιρείας.

Ανοδικά κινούνται, επίσης, οι τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων για τα μεγάλα δρομολόγια, λόγω του κενού που άφησε η κατάρρευση της Air Berlin στον κλάδο των μεταφορών. Αναμένεται να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός από την Deutsche Bahn, την εταιρεία που διαχειρίζεται τους γερμανικούς σιδηροδρόμους. Οπως αναφέρει η Handelsblatt Global, η Deutsche Bahn προχωρεί σε προσφορές τον Αύγουστο. Τα εισιτήρια θα κοστίζουν από 19,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή